Зима

Зима
Пролет

21 март 2015 г.

Сотир Цацаров прави разследващо спецзвено за 50 000 лв

Прокуратурата създава специализиран екип за разследвания, който ще бъде оборудван с модерна техника, подобна на използваните от детективите в популярни криминални сериали.

Държавното обвинение е обявило обществена поръчка за доставка на оборудването.

До другия петък прокуратурата приема оферти за доставка на "криминалистично оборудване и материали за разследване", "хладилен контейнер за съхранение на трупни останки" и "фото и видео оборудване". Общата стойност на конкретната поръчка е около 50 000 лв., с ДДС, а средствата се осигуряват от Българо-швейцарска програма за сътрудничество в областта на сигурността. Съотношението е 70 % за швейцарската страна и 30 % за българската, като общо проектът е за 1,5 млн. лв., поясниха за Клуб Z от прокуратурата. Той обаче включва и други неща като обучение на прокурори срещу трафик на хора и др.

Техниката е предназначена за нов Оперативен дежурен център, който прокуратурата трябва да създаде до няколко месеца. Идеята бе анонсирана в края на януари от главния прокурор Сотир Цацаров.

В него ще работят следователи от НСлС и по същество това е нова криминалистична служба, която да извършва разследвания по "горещи следи" на тежки престъпления или инциденти. Звеното ще работи 24/7 и ще е оборудвано с два буса с техника, които ще пътуват на местопрестъпленията. То няма нищо общо с бъдещото антикорупционно спецзвено, което ще се прави между прокуратурата и БОРКОР.

От поръчката става ясно, че служителите на бъдещия Оперативен дежурен център ще се сдобият с комплекти за оглед на местопрестъпления, комплекти за изземване на биологични следи, както и на следи от автомобилни гуми, с комплект за определяне на траекторията на изстрел, техника за блокиране на сигнала на мобилните телефони и дори с портативен гайгеров брояч. Ще бъде закупен и специализиран хладилник за съхранение на трупни останки.

Екипът ще разполага освен това с модерна видео и фототехника, GPS-навигация и мултимедиен проектор.

Доставката на специализираната техника трябва да се осъществи до два месеца след сключването на договора с изпълнителя, който ще бъде избран на база предложена оферта с "най-ниска" цена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар