Зима

Зима
Пролет

1 март 2015 г.

Мъглата ТВ7

"Колкото по-малко получаваме, толкова повече работим", написа във Facebook профила си тази седмица журналист от екипа на TV7.

Други негови колеги също споделят, че заплатите им много се бавят. Журналистите в медията не са получили януарските си възнаграждения. Имуществото на медията е под възбрана, а дейността й се управлява от синдик. Каналът работи на загуба, която според последния достъпен в Търговския регистър отчет от 2013 г. е 75 млн. лв. А минусите са трайни през годините.

Новината не е новина

На фона на тази картина в няколко медии се появи информацията за нов инвеститор в TV7. Неин първоизточник е сайт, регистриран преди месец - Big5. Съобщението бе публикувано в "Труд" и "24 часа", като източникът на информацията е един - журналисти от телевизията. Хора от екипа на TV7 разказаха и пред "Капитал", че в началото на миналата седмица пред част от тях е бил представен американският гражданин Джак Ханик в качеството му на "представител на инвеститора". 


Участници в срещата - журналисти, редактори и директори на отдели, твърдят, че новият собственик имал 12 телевизионни канала в Гърция и идва в България от страна на руската банка VTB, която беше партньор на КТБ преди фалита й. Джак Ханик е бил представен като член на борда на директорите на Fox News Channel (информация, която не се потвърждава от проверка в сайта на компанията - в различни сайтове, основно руски, пише, че е "бивш главен продуцент във Fox News" - бел. ред.) и дълго време е работил в Русия, отново в партньорство с VTB. 

Тази информация се потвърждава неофициално от присъствали на срещата журналисти пред "Капитал", но не и официално от ръководството на TV7, което на този етап отказва коментари. На хората в медията е споделяно, че зад нея вече има нов инвеститор, който евентуално много скоро ще стане и пълноправен собственик на TV7. На служителите е било обещано, че през тази седмица ще получат заплатите си за януари, които към днешна дата все още не са им били платени. Те обаче са взели само аванс, потвърди наша проверка. "Не знаем откъде са парите [за медията - бел. ред.] и за нас е загадка", споделят журналисти от TV7.

Остава неясно защо точно в този момент и при сложните обстоятелства около собствеността на канала се твърди, че той може да бъде "продаден" на нов собственик. Възможно е отново да става дума за подставено лице, което да скрие истинския собственик на канала. А медията спешно се нуждае от оздравителен план, ако плановете за нея са да оцелее. "Би трябвало да е за добро, това което става. Скоро ще стане ясно", коментират отново хора от екипа.

Сайтът, който стана първоизточник на информацията, че TV7 скоро ще има нов собственик - Big5, е регистриран в края на януари от журналиста Васил Петев (син на покойния председател на Съюза на писателите Николай Петев). Автор е в "Галерия" и съиздател на седмичника "Торнадо" заедно с Огнян Стефанов. В текста все пак се уточнява, че източниците му са неофициални.

Съмнения в схемата

Твърдението, че има нов инвеститор в TV7, звучи съмнително на фона на запора върху имуществото на медията и назначения синдик. Едноличен собственик на капитала в TV7 и News7 е кипърската офшорка "Краун Медия" ЕАД. В момента тя се представлява от изпълнителния директор Десислава Тошева, а в съвета на директорите освен нея влизат още Патрик Мартин и Александер Фогел. Срещу дружеството няма открито дело за несъстоятелност. "Краун Медиа" е едноличен собственик на капитала в "ТВ СЕДЕМ" ЕАД, което се представлява от Кирил Благоев в качеството му на изпълнителен директор. Съветът на директорите включва Благоев, Емил Кошлуков и София Щерева. От октомври 2014 г. Кошлуков не изпълнява задълженията на изпълнителен директор, а през ноември от ефир свали и предването си "Факторът Кошлуков".

Срещу дружеството "ТВ СЕДЕМ" ЕАД е открито производство за обявяване в несъстоятелност. От 23 януари след скандалите около синдика Панайот Велков е назначен нов временен синдик - Велина Рашкова. До редакционното приключване на "Капитал" тя не отговори на въпросите ни дали е възможно да има нов инвеститор, при положение че имуществото на медията е запорирано и е под особен надзор.

До края на 2014 г. синдик на "ТВ СЕДЕМ" ЕАД беше Панайот Велков. Със заповед на министъра на правосъдието Христо Иванов от 12 януари тази година Панайот Велков бе изключен от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон. Проверката на ведомството беше показала превишаване на правомощията на синдика, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата ответници и др.

В началото на юли 2014 г. "Интерактив медиа сървисиз" (считана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски) поиска несъстоятелността на "Балкан българска телевизия" – търговското дружество, собственик на канала News 7. В момента "Балкан Българска Телевизия" се представлява от изпълнителния директор Кирил Благоев. В съвета на директорите освен него влизат Емил Кошлуков и София Щерева. Срещу дружеството има открито производство по несъстоятелност, но до момента не е назначаван нов синдик на мястото на Панайот Велков.

Всъщност истинските проблеми на TV7 започнаха през миналото лято, когато бившият изпълнителен директор на канала Николай Бареков поиска тя да бъде обявена в несъстоятелност. Именно по неговия иск бе назначен временен синдик, който да управлява медийната организация. Така бившият телевизионен водещ на практика се изправи срещу създателя си. Малко по-късно TV7 и News7 сами поискаха собствената си несъстоятелност. В молбата си каналите казват, че са "налице непогасени задължения на дружеството, за погасяването на които не достигат средства от реализация на имуществото", както и че наред със спирането на плащанията са налице и огромни загуби, които дружеството отчита.

Проблемен канал

От тогава медиите излъчват противоречиви сигнали за бъдещето си. С днешна дата едно е сигурно - че телевизията е на ръба на оцеляването и функционира с оскъдни средства, идващи неясно откъде.

Достатъчно е да се вгледаме в програмната схема на канала. Тя е доста постна и отстъпва сериозно от силните години на медията, когато в нея се наливаха много пари. Имаше много вътрешни и външни продукции. Инвестираше се в български сериали. Очевидно плановете за развитието й са били доста мащабни. От година нови проекти не се анонсират. От ефира падна политическото предаване на доскорошния изпълнителен директор на TV7 Емил Кошлуков и няма знак, че ще се върне. В ефир обаче се върнаха Иван Гарелов и Елена Йончева с "Оригинала". В момента телевизията повтаря стари сериали и залага на онези, за които предварително е договорила права в добрите финансови времена. 


Всичко това се отразява и на гледаемостта на TV7, която постепенно се свива. По данни на Nielsen Admosphere Bulgaria делът от телевизионната аудитория на TV7 e 1,8%, а общо на групата канали - TV7, News7 и Super7, е 3,75%. (За сравнение 1,8% е делът и на bTV Comedy, който е нишов канал.)

Когато бе поискана несъстоятелност на TV7 и News7, надеждите на пазара бяха, че през съдебните дела ще стане ясно какви са връзките и зависимостите в телевизията. Всички преки и косвени данни сочеха, че каналът е свързан с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Все още се очаква през тях да се повдигне завесата за медийната концентрация, скритата собственост, използването на медиите за различни частни цели и липсата на ефективна регулация и саморегулация през последните няколко години. На този етап обаче мъглата около собствеността на TV7, изглежда, все повече се сгъстява.
В края на миналата година, журналистите от ТВ7 протестираха срещу действията на синдика
Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар