Зима

Зима
Пролет

20 март 2015 г.

Един милион българи ще си плащат за здраве?

Длъжниците ще имат 6 месеца, за да покрият неплатеното за последните три години

Промените в Закона за здравното осигуряване, които депутатите приеха, предвиждат пациентите, които са загубили здравноосигурителните си права, да платят всички вноски за 15 години назад за да ползват медицинска помощ.

Тези текстове са малка част от реформата, която планира екипът на Петър Москов. Освен тях, пакетът от медицинските услуги, който се заплаща от Здравната каса, се разделя на основен и допълнителен. Във втория са всички заболявания, които не са спешни и смъртоносни, съобщава Нова ТВ.

Ако досега никога не сме плащали за здраве, за да си върнем здравните права, ще трябва да платим над 3500 лева. С промените длъжниците ще имат 6 месеца, за да покрият неплатеното за последните три години.

Ако не става въпрос за частични пропуски, то това означава, че трябва да внесат 630 лева. Ако обаче не успеят да платят задълженията си за този период, ще плащат не за три, а за 15 години назад.

Здравните промени разпалиха опозицията в парламента. От БСП не подкрепиха закона, защото ограничавал достъпа до здравна грижа.

„Вие разделяте здравеопазването - за бедни и за богати”, коментира Мая Манолова.

Според пациенти обаче, мнението на повечето българи е, че Здравната каса се източва, така че тя и да се напълни, ще е временно.

Управляващите се надяват да променят това недоверие в здравната система. От 2016 година се предвижда поетапно увеличение с по 5% годишно на здравните вноски, които плаща държавата за пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление.

Петър Москов

Няма коментари:

Публикуване на коментар