Зима

Зима
Пролет

17 март 2015 г.

Морски сървайвър

Наскоро една моя позната ми каза, че по време на соца може и да е нямала свобода, но пък ходела редовно на почивка. Изкарвала си по 14 безгрижни дни на родното Черноморие.


Сигурно мнозина българи си спомнят с носталгия за това време. Да прекараш ваканцията си на българското море днес обаче си е истински сървайвър. Спомням си дори как популярен български водещ беше написал в социалната мрежа по повод на почивката си в наш курорт следното: „В басейна тюлени се мятат, отвън по шезлонгите – крокодили, в ресторанта кудкудякат квачки с пиленцата барабар, в бара вечерта – маймуни. Това не е море, а зоопарк”.

Не знам доколко е прав в оценката си, но е факт, че през последните години у нас изникнаха като гъби куп хотели, които претендират, че предоставят луксозни условия. Впоследствие обаче се оказва, че обслужването съвсем не е на ниво, а по време на престоя си се налага да заплащаш куп допълни неща. Да не говорим, че през последните години немските и руските туристи винаги си оставаха привилегировани и отношението на персонала към тях и далеч от сърдитото отношение към родния клиент. От това обаче курортите ни само губят. Защото едва ли има човек, който не иска да отиде на спокойно, красиво и чисто място. Да се наслади на вкусна и прясна храна, да го поглезят като клиент. 


И не стига, че трябва да преживееш целия кич, който те заобикаля, шума от багери и кранове, нахалните продавачи на царевица и семки по плажа, но и се притесняваш да влезеш в морето заради мръсните води. Да не говорим, че от бранша вече разтревожено биха камбаната, че летният туристически сезон е пред провал. Остава ни само да се надяваме тези неволи да останат в миналото и родното море да посреща туристите с чисти води и нови пречиствателни станции. Поне имаме уверението, че се работи в тази посока. Това е единственият начин да развиваме курортите си. В противен случай ще продължим да губим летовници.

Заради кризата в Русия сме изправени и пред ново предизвикателство. Ясно е, че хотелиерите ни трябва да бъдат по-креативни. Затова и сега много от тях се опитват да компенсират тази загуба с привличането на по-бедни британски туристи. От друга страна пък, за никого не е тайна, че много българи предпочитат да прекарат почивката си в съседни курорти, чиито оферти често са много по-примамливи. Така че са необходими кардинални промени, за да можем да спасим не само морските ни курорти, но и родния туризъм като цяло. 


Иначе ще си останем просто рай на ол инклузива за чужденците. А от бранша ще продължават да се питат защо българите обръщат гръб на родното море. Крайно време е да спрем да си играем на сървайвър. Защото от това губи както клиентът, така и браншът.

Яна Йорданова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар