Зима

Зима
Пролет

9 март 2015 г.

Австрия - една мини Гърция в центъра на Европа

Ах, Австрия - за повечете хора тя е родината на шницела, кожените къси панталони, Моцарт, алпийските ливади и бирата.

Но специалното й място в историята на катастрофалните банкови кризи е по-малко известно, пише The Telegraph.

Именно провалът на виенската банка Creditanstalt, основана през 1855 г. от Анселм фон Ротшилд, предизвиква Голямата депресия, отприщвайки верижна реакция от банкрути в Европа и Америка.

Никой не си дава сметка, че това, което се случи миналата седмица в австрийската затруднена Hypo Alpe-Adria Bank International, попада точно в същата категория. Сега се намираме по-скоро във фазата на възстановяване след последната банкова криза, затова всички си мислят по-скоро за рестартиране на системата, а не за поставянето й отново да колене, нали така? Е, време е да се подготвим, защото си мисля, че нито финансовите пазари, нито политиците вникнаха в смисъла на това, което се случва в Австрия напоследък .

Накратко: австрийското правителство, макар да разполага с достатъчно средства, за да финансира загубите на банката, вместо това обяви плановете си да иска спасителна помощ от външни кредитори за €7.6 млрд. В този смисъл на изпитание се подлагат новите европейски правила, които заставят кредиторите да плащат за проблемните банки. Крайна време беше, бихте си казали! Защо се забавиха толкова!

Да, само че в този случай задълженията уж са гарантирани от австрийската провинция Каритиня, която теоретично става отговорна за спасяването на банката. Това е повторение на бъркотията, в която се замеси Ирландия при кулминацията на банковата криза, когато страната наивно и глупаво се опита да удържи паниката като застрахова всички банкови пасиви и с това почти предизвика фалита на държавата. Сега Hypo ще предизвика същия фалит в Каринтия.

В крайна сметка австрийското правителство отпуска края и рискува съдбата на една цяла провинция, вместо да последва примера на властите в САЩ, които позволиха на Детройт да фалира и спасиха останалото.

Изправени сме пред една мини Гърция в сърцето на Европа.

В случая с Hypo, спасяването може да има сериозни последици за други обществени институции в съседни държави - като Landesbank в Бавария, който държи доста дългови облигации на Hypo bonds и която е собственост на провинция Бавария, както и мюнхенската банка FMS Wertmanagement, която също е с публични гаранции.

Но това е само върхът на айсберга. Европа е залята от междубанкови и публични задължения, които никога няма да бъдат върнати и поради това е по-добре да бъдат отписани. Това вещае огромни загуби за кредиторите. Европейските власти почти ни бяха убедили, че дълговата криза отминава. Но като че май тя едва сега започва.

Джереми Уорнър, заместник-главен редактор на The Daily Telegraph, един от водещите британски икономически коментатори, Сross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар