Зима

Зима
Пролет

25 март 2015 г.

Увеселителен парк Пратер във Виена (галерия)

Виенският Пратер е голям обществен парк, разположен във виенския втори окръг - Леополдщат.

Увеселителният парк Вурстелпратер, често наричан просто Пратер, се намира в един от ъглите на парка и се е превърнал в нещо повече от място за забавление. Тук се намира и прочутото Виенско колело, високо 65 метра - символ не само на парка, но и на града.

За пръв път местността, където днес се намира парка, се споменава в документи от 1162 г., с които Фридрих I дава земята на благородническата фамилия де Прато. Самата дума "Пратер" се появява за пръв път през 1403 г. и се отнася за малък остров в Дунав и околността му. Близо 150 години след това терена има различни собственици, но през 1560 година той е купен от император Максимилиан II и превърнат в ловен парк. За да реши проблема с бракониерството, император Рудолф II забранява достъпа до Пратера. Едва на 7 април 1766 г. той отново е отворен за обществеността от император Йозеф II, който разрешава в него да бъдат разкрити и кафенета. Това дало началото на Вурстелпратер, като ловуването в парка продължило до 1920 г. 

През 2004 г. Пратера е подложен на много реконструкции. Открита е нова линия на метрото на 11 май 2008 г., която включва три спирки на територията му. В близост се намира и железопътната гара Praterstern. 

С изграждането на Националния австрийски стадион Ernst-Happel-Stadion и южната магистрала Südosttangente (най-натоварената магистрала в страната) общата площ на Пратера значително намалява.

Увеселителния парк предлага на своите посетители голяма и разнообразна гама от атракции - блъскащи се колички, зали за пейнтбол, изкривени огледала, както и специални съоръжения за деца. Тук се намира и най-голямата въртележка в света (117 м, 60 км/ч).

Не липсват и високоадреналински забавления като влакчета на ужасите, скокове с бънджи, изстрелване със сфера, летене над Виена с балон и много, много други.

Най-известната атракция в Пратера безспорно е високото 65 метра Виенско колело, създадено през 1896 г. от английският инженер Валтер Басет. Един кръг на завъртане трае около 20 минути, като през това време може да се насладите на прекрасната панорама на града. Предлагат се и романтични обяди за двама, както и кетъринг по време на тура.

Докато си почивате може да похапнете от вкусните наденички в някои от традиционните виенски ресторанти, като Schweizerhaus и на Walfisch или да си купите нещо за спомен от сувенирните магазини. 

Пратера е отворен за посетители от март до октомври от 10.00 до 1.00 часа, но някои от атракциите, както и хранителните щандове и ресторантите са достъпни през цялата година. Няма входна такса, за да влезете в парка, но всяка атракция си има своя цена за билетите.

От средата на ноември до началото на януари на площада до Виенското колело отваря врати Коледен базар, където се предлагат традиционните коледни подаръци, кактo и сезонни храни и напитки.


Hobyto .com

Няма коментари:

Публикуване на коментар