Зима

Зима
Пролет

12 март 2015 г.

За кокошка няма прошка

Да глобиш старица на 76 години с 3500 лева за това, че е ловила риба, без да притежава билет, за да има какво да сложи на трапезата на болния си син, е абсурдно.
 
Точно това е дошло до главата на баба Йорданка Димова от Златарица, която сама се грижи за болника. Хайката, която „заловила” жената без билет, се оказала безмилостна и непреклонна. 

Бездушните чиновници не искали и да чуят да опростят „греха” на бабата, не проявили и капка човещина. Зер, ако опростят улова, утре бабата може да посегне и на друго! 

Много е права приказката, че у нас за кокошка няма прошка, а големите престъпления често се замитат под килима. Колкото по-дребно е прегрешението, толкова по-строги са чиновниците. Те така избиват комплексите си, че няма с какво да оправдаят заплатите, които получават. Хващат една баба и я разкатават. За големите „риби” обаче си затварят очите. За тези с лъскавите джипове няма глоби. Баба Йорданка обаче ще си плати като поп. За нея милост няма. Била имала и други глоби. Ловила била риба с мрежа, с две въдици и какво ли още не. 

За чиновниците от Агенцията по рибарство и аквакултури няма значение, че възрастната жена издържа себе си и болния си син с една пенсийка от 220 лева. Купува храна и лекарства с тези пари. Няма и кой да й помогне, тъй като хората в селото едва свързват двата края. 

Затова бедната жена се обръща към президента с молба да бъде опростена глобата й. В противен случай, казва тя, ще сложи край на живота си. И със сигурност ще го направи, защото ножът е опрял до кокала.

Фани Вертер, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар