Зима

Зима
Пролет

13 март 2015 г.

В украинския батальон “Азов” воюват неонацисти

Франк-Валтер Щайнмайер нарече Минските споразумения “последна възможност за постигането на мир в Украйна”

 Американският журналист Орен Дорел публикува в авторитетното издание “USA Today” свое разследване, в което призна, че в състава на украинския доброволчески батальон “Азов” воюват бойци, открито говорещи за своите националистически възгледи. Това подразделение се сражава рамо до рамо с правителствените войски на Украйна.

В “Азов” влизат около 900 души. Основната му задача е противопоставяне на опълченците. Американският журналист подчертава, че местните жители са сформирали отрицателно отношение спрямо бойците от този батальон.

Дорел е интервюирал инструктор на полка, наричащ се Алекс. Младежът признава, че е нацист и ходи с нашивка, на която е изобразен чукът на Тор – древен норвежки символ, с който се идентифицират неонацистите. Алекс също признава със смях, че почти половината му приятели са негови съмишленици и подкрепят радикалните настроения.

Представителят на “Азов” подчертава, че подкрепя идеята за силна власт в Украйна, както е било в Германия в годините на Втората световна война, но не одобрява геноцида срещу евреите. Официалното ръководство на батальона също не скрива какви са идеите, заради които членовете му воюват в Донбас. Говорителят на батальона Андрей Дяченко уточни, че “Азор” се състои между 10 и 20% от националисти.

На свой ред представителят на украинския Генерален щаб полковник Алексей Ноздрачев нарече бойците от батальона патриоти, които са решили да жертват живота си в името на страната. В същото време той обеща, че в най-скоро време ще започне разследване на жалбите на местните жители, които са недоволни от престъпното поведение на доброволците от “Азов”.

Междувременно външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер нарече Минските споразумения “последна възможност за постигането на мир в Украйна”. Това се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.

“Минските споразумения, както съм подчертавал нееднократно, не са идеални. Но те могат да бъдат и даже може би са последната възможност за деескалация на конфликта, намаляване на нивото на напрежение и намаляване на броя на жертвите в конфликта”, заяви Щайнмайер по време на срещата си с американския държавен секретар Джон Кери.

“Прекалено рано е да се потупваме по рамото и да се гордеем с онова, което постигнахме във връзка с Украйна”, предупреди Щайнмайер. Той визираше крехкото прекратяване на огъня, договорено в Минск точно преди месец с посредничеството на Франция и Германия.

Щайнмайер поясни, че е говорил по телефона, преди да замине за Вашингтон, с руския си колега Сергей Лавров, за да се увери, че ежедневните нарушения на прекратяването на огъня в Източна Украйна ще бъдат преустановени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар