Зима

Зима
Пролет

13 март 2015 г.

Цените на черната техника се покачват

Телевизори, телефони и компютри ще поскъпнат от пролетта.

Това прогнозират търговци, след като еврото удари нов исторически минимум. Доларът не е бил толкова скъп през последните 11 години, съобщава НоваТВ. 

За разлика от бялата техника, черната техника за нашия пазар обикновено се произвежда в страни като Турция и Китай. На международните пазари тя се купува в долари. Американската валута в последните няколко месеца обаче почти настига еврото. Само за 7 години доларът нарасна спрямо основния си европейски конкурент с една трета и достигна своеобразен връх от цели 11 години насам. За една година курсът на долара се покачи с над една четвърт спрямо еврото. Търговците отчитат разликата. 

„Телевизор за 2000 лева вече ще бъде около 2099 лева", обясни Цветелин Станоев, мениджър „Продажби" в един от големите магазини за техника в столицата. Тенденцията е трайна, според анализаторите на световните пазари. 

„Не очаквам обаче това да е с темповете от последния месец и половина. Наистина, в последните месеци поскъпването е рязко и невиждано до сега в която и да е валута, но тенденцията е глобална", коментира анализаторът Генади Гешев. 

Бялата техника като кухненско оборудване например на нашия пазар идва главно от Европейския съюз и там цените остават без промяна. Новите модели на черната техника - компютри, телефони и телевизори излизат по щандовете на търговските вериги през пролетта и лятото. Според търговците именно тогава при тях ще видим реалните нови цени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар