Зима

Зима
Пролет

14 март 2015 г.

Съботен бис

Шедьовърът на Брендо, Оцко, Азис и голата Мария

Безспорно новината на седмицата идва от литературните среди. Осъденият на две инстанции в Италия като ръководител на международна група за трафик на кокаин Евелин Банев - Брендо е написал книга със заглавие "Съзирам душата на България". Тя бе поднесена в различни редакции, а цената на труда е 15 лева. Много хора се присмяха на Брендо, че е станал писател, но пък става ясно, че авторът подготвя и втора книга - "Отворената книга".

Евелин Банев затвори и устите на всички, които смятат, че се укрива от властите. Просто следва примера на възрожденците и се е усамотил с перо в ръка.


Преминаваме рязко на музикална вълна с международно участие. По-скоро - македонско. Скункс приносителят Боби Ваклинов връчи статуетка на миризливото животинче на композитора Йорданчо Василковски. Оцко стои зад голяма част от актуалните хитове в попфолка, но се оказва, че е попипвал от чужди произведения. Скунксът бе по повод скандалното парче на Гергана "Твоите думи". Оцко се извини за пореден път за гафа, но от оправдание на оправдание лъсна и друга истина - кражбичката не е единствена.

"На 90% всичките мои песни са авторски. За тези 10% аз ще дам обяснение. На Емилия песента "Ти си ми" е плагиатствана. Семплирането до 8 такта е позволено. От всички 60 песни само 5 са взаимствани, 2-3 са от народни песни. Традиционните в крайна сметка не подлежат на авторски права, на другите - да" - опита се да излезе от положение Оцко.

Най-озадачаващото признание обаче бе, че изпълнителите и продуцентите знаели, че си купуват заимствани песни, а не оригинални. Странно защо тогава стои неговото име като автор и дали е намалил от цената на хонорара. Едва ли... За певците остава да смятат какви проценти са на Оцко и какви пооткрадните, когато рекламират новите си песни.

Около плагиатстването се възроди и една стара вражда между някога добри приятели. Гримьорът Бони се възмути на шумно рекламираните в национален ефир аплодисменти за Азис. Певецът получи време за десетки хиляди левове за да рекламира превъплъщението си като Лили Иванова в шоуто "Като две капки вода". То не бяха сутрешни блокове, интервюта в централни емисии.

"Когато мен ме копираха никой не викаше браво! Сега поне легално по договор ще покаже, че цял живот имитира и живее на гърба на чуждият труд. Никой не отрича талант и амбиция, но малко в повече ми идва да бъде издиган в култ "двойник в живота", написа Бони във Facebook. Гримьорът показа и кадър, на който е видно чий са идеите за някои образи на Азис.

Дуетната половинка на Азис - Мария, пък зарадва феновете си със селфи от банята. Гущерова сметна за необходимо да се щракне с новата си червена коса, залагайки на еротика. И предизвика възторг сред последователите си. Единственият въпрос е дали ако имаше много хитове щеше да й се налага да пуска подобни кадри.


Валери Божинов и Николета Лозанова са в процес на скандален развод. И двамата признаха, че любовта между тях вече е в миналото, като според слуховете причините са изневяра. Само преди няколко седмици Николета злорадстваше, че Алисия бе зарязана от Николай Михайлов, сега дойде ред и на другата да си сипе чаша шампанско. Двете двойки вървят ръка за ръка, разменят си партньорите, Валери има деца и от двете. Вече тръгнаха залагания, че съвсем скоро ще има повторение и Николета отново ще пристане на Ники Михайлов. Той така или иначе вече е свободен, а под сурдинка се клюкарства, че двамата вече са се срещали няколко пъти, и то по време, когато и семейството на Лозанова беше стабилно (според нея) и Алисия и вратаря деляха общ креват.

През седмицата се прочу и певецът Крум. В Wikipedia той е описан като "средновековен български монарх, възкачил се на престола след Кардам". За читателите не става ясно дали той не е прероденият едноименен хан и обмисля ли да въведе някакви закони. Българската музика има нужда от драстични мерки...

Ако си мислите, че щуротии има само у нас - дълбоко грешите.

Цената на пакет въздух от концерт на Кание Уест достигна 60 000 долара на аукцион в eBay, като наддаването започна от скромните 5 долара. Предприемчив американец от Пенсилвания твърди, че въздухът е стопроцентово оригинален, тъй като продавачът го "събирал" в пликове от първия ред на концерта на Уест.

Тази седмица удар получиха и уриниращите по стените в "купонджийския" квартал на Хамбург - Санкт Паули. Любимите стени, на които обичат да се облекчават по малка нужда веселяците, били обработени със специален водоотблъскващ лак, който кара течностите не да се стичат, а да отскачат в обратна посока. Градската управа пък побърза да постави надписи "Не пикайте тук, за да не бъдете напикани!". Живеещите в квартала пък са във възторг и се надяват зловонието да изчезне.

Завръщаме се у нас една разбита надежда. Очаквахме, че поне в едно риалити няма да видим плеймейтки с напомпани джуки. Надеждите ни бяха за "Мастер шеф", защото подобни девойки по принцип ги няма зад печката. Е, всичко беше напразно. И в кулинарното предаване се появи подобен индивид - Джулиана Гани. Мис Силикон може и да е добра готвачка, но по начина, по който се е явила на кастинга може да откаже всеки гладен...


Слагаме финална точка с един агитационен материал за предстоящия концерт на Анастейша у нас. Творчеството на този виден дизайнер не го познаваме, а и като че ли не искаме. Достатъчно ни е това, което е направил. Убедете се и вие в галерията...


Александър Попов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар