Зима

Зима
Пролет

15 март 2015 г.

Москва възприема ученията на НАТО в България като провокация

Съвместни тактически учения с участието на подразделения на сухопътните войски на САЩ започват днес на полигона „Ново село" в България, съобщава ТАСС.

„Българската армия ще използва ученията, за да тества своята способност за реакция в кризисни ситуация. За модернизиране на инфраструктурата на полигона ще бъдат вложени около 30 млн. долара", цитира агенцията министъра на отбраната Николай Ненчев.

В маневрите ще бъдат задействани към 350 американски военнослужещи и 50 единици техника, в това число четири танка, 30 бойни машини на пехотата, 16 бронетранспортьора, и др. В маневрите ще вземат участие и 13 самолета. С приблизително същите сили и средства ще участва и страната-домакин, отбелязва ТАСС.

Тази година на територията на България ще се проведат десетки тренировки и учения с участието на сили на НАТО. В петък започнаха военни маневри и в Черно море, припомня агенцията.

Москва възприема активността на НАТО в близост до руските граници като заплаха. Съединените щати трябва да си дадат сметка, че подобни провокационни действия няма да спомогнат за решаване на украинския конфликт, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

В бюджета на Министерството на отбраната за 2015 г. са предвидени към 11,5 млн. евро за участие на български военнослужещи в операции на Северноатлантическия съюз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар