Зима

Зима
Пролет

18 март 2015 г.

Лешояд – журналистика

Добре, че беше Иван Бедров, за да може всички да попишем…

Кога станахме лешояди?!...

Или това е в природата на всеки един от нас, решил да се занимава с професията на журналиста… Влизаме в университета с идеята, че ще променяме света и после бързо ни отрезвява реалността. А реалността е, че медията е фирма и като всяка такава си има фирмена политика, която се определя от този, който дава заплатата.

Всеки един от нас дълбоко осъзнава тази изконна истина, и въпреки това се впуска в света на лешоядството. Защото преди всичко, ние сме лешояди. “If It Bleeds, It Leads”… (което в най-общ смисъл значи "Ако кърви, се гледа!") Репликата е от номинирания за Оскар филм “Nightcrawler” с Джейк Гиленхал. Филм разказващ за същината на професията ни, а тя е да продава – съдби, хора, кръв, всичко което интересува аудиторията.

Рейтинг на всяка цена...

Та добре, че беше Иван Бедров да напише коментар за възмутителния репортаж на Сашо Диков в едноименното му предаване, в което в името на същия този прословут рейтинг станахме съпричастни с мъката на един баща, загубил дъщеря си. Добре, че се възмути Бедров, та после и други издания да го последват.

Вероника, която бе убита на 28 февруари във Велико Търново е запланувала да изненада баща си на рождения му ден, като му изпрати подарък по куриер… Подаръкът пристига в уречения ден само, за да засили страданието на родителите.

Но важното е, че в този момент камерата работи… на пълно обороти.

Без минутка, в която тези хорица да изживеят мъката си насаме. Защото рейтингът е най-важен! Защото рейтингът е пари, а парите да припомним пак, дават заплати.

Дори няма да си направя труда да коментирам Диков и предаването му, които след трагедията в "Шарли ебдо", бяха викнали Мис Дупе да коментира случилото се…

Няма да коментирам и възмущението на всички медии след това, защото е лицемерно.

Дори медията, в която Иван Бедров работи не се посвени да качи снимки на самозапалилата се пред президентството жена миналата година. Да, замазани снимки, но пернати в заглавието, за да привлекат гладната за кръв маса. Ние също качихме такива.

Та, добре, че беше Иван Бедров, та да си попишем…

Да се направим на такива каквито не сме, на моралисти.

Нека поне моралът да стигне до вас, четящите, които да промените статуквото! Които да се интересувате от позитивни неща, а те в последствие да носят високия рейтинг. Защото иначе сме обречени, ние, вие и тези след нас.

Снимката е кадър от филма "Лешояда", в който главният герой (телевизионен журналист) заснема брутално убийство, само за да вдигне рейтинга на телевизията, в която работи
Славена Каменова, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар