Зима

Зима
Пролет

31 март 2015 г.

Бойко Борисов се е срещал с Цветан Василев

Среща между Цветан Василев и Бойко Борисов през юни миналата година наистина е имало и тя се е състояла в къщата на Борисов в Банкя.

Това потвърди днес премиерът, като уточни, че двамата са се видели по инициатива на мажоритарния собственик на КТБ, който в продължение на месеци настоявал за разговор.

Както знаете, в интервю за сайта “Гласове” Цветан Василев твърди, че е предупредил за очертаващата се атака срещу банката управителя на БНБ Иван Искров и лидерите на трите водещи политически сили, между които и Борисов. Министър-председателят днес не отговори дали са обсъждали с Василев състоянието на КТБ, но повтори няколко пъти, че по това време е бил в опозиция.

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че се е срещнал с Цветан Василев през юни миналата година в къщата си в Банкя. По думите му инициативата дошла от собственика на КТБ, който месеци настоявал за разговор. Борисов не отговори дали са обсъждали състоянието на КТБ. Няколко пъти повтори, че по това време е бил в опозиция и отговорността за състоянието на банката е на тогавашните управляващи. Министър-председателят говори пред журналисти в Съдебната палата, след като беше разпитан като свидетел по делото за присвояване срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Премиерът беше разпитан при закрити врата, защото делото е секретно. След около половин час в залата Борисов каза само, че не е приятно да си в съда, макар и като свидетел. И че е отговорил точно и ясно на всички въпроси. По-разговорлив беше по темата КТБ, като започна остро.
 

Бойко Борисов – министър-председател: Понеже имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал някой. Вече почват да стават нахални.

Борисов разказа, че Цветан Василев месеци наред му звънял по телефона и настоявал за среща. Накрая той го поканил в Банкя, но го предупредил, че къщата му е под наблюдение.
 

Бойко Борисов – министър-председател: Моля ти се, моля ти се, моля ти се да се видим, моля ти се, моля ти се, моля ти се да се видим. Казах му – не виждам тема за разговор, защото твоите башибозуци, ордите на Бареков всяка сутрин пред дома ми, разболяха детето ми.Нямаше телевизия, където да мога да отида, без да я обкръжат с ваште пари. Не, моля ти се да се видим. Викам – заповядай. И влезе с колата в гаража. Това е криминалният случай. 
В интервю, публикувано в “Гласове” банкерът твърди, че миналото лято се е срещал с лидерите на трите основни политически сили и ги е предупредил, че се готви атака срещу КТБ и че последиците ще са катастрофални за държавата. За срещата с Борисов казва, че се добрал до него по криминален начин.
 

Бойко Борисов – министър-председател: Кое е криминално, бе, г-н Василев. Аз насила ли ви доведох в моя дом. Що за интереси са това всеки да дойде в Банкя и като дойде в Банкя… все едно вече е цунал папата по…

Премиерът не каза подробности от разговора, но отрече да е споменаван Делян Пеевски. По думите му банкерът е дошъл, за да се извини за протестите пред дома му и единственото, което са обсъждали била атаката срещу ГЕРБ. Въпросите за КТБ, Борисов отпрати към бившия премиер Орешарски и финансовия му министър.
 

Бойко Борисов – министър-председател: За банката, основният виновник се казва Орешарски, другият се казва Чобанов. Ние неколкократно сме спасявали банки и в момента спасяваме банки. Просто Орешарски и Чобанов не трябваше да теглят държавните пари или както ние сега сме дали близо милиард в банковата система, да подкрепят банката за момент.

Борисов призова Цветан Василев да се прибере в България, за да бъде разпитан. Според него след като бъде арестуван на границата, съдът щял да го пусне под “домашен арест”.

Премиерът каза, че той не е бил изненадан, знаел от службите, за готвената сделка за придобиването на БТК и още пет фирми на Цветан Василев за едно евро. Според него обаче не се е случило нищо повече от една пресконференция. За поисканата среща на инвеститора Пиер Луврие щял да прецени като види писмото. Но по принцип не отказвал на никого./БНТ


Няма коментари:

Публикуване на коментар