Зима

Зима
Пролет

31 март 2015 г.

Помощ, Китай

Колкото и често някой да си позволява да говори с пренебрежение за китайските стоки, всички знаем, че всъщност всичко се прави там.

От едни от най-добрите мобилни телефони до 90 на сто от дрехите по магазините всичко е с етикет Мade in China. 

Сигурно това е и една от причините да кажем „Помощ, Китай”. Макар да не го крещим в лицата на азиатците, ние ясно им показваме, че имаме нужда от тях, като напоследък все по-често прибягваме до сътрудничество с едномилярдната страна. 

Един от последните проекти на далечната страна у нас е желанието й да превърне летище Пловдив във връзка между страните. Китайците са си наумили и изграждането на център под тепетата, в който хората да могат да се уверят с очите си, че стоките им са с високо качество и да загърбят митовете, които се носят от силните години на „Илиянци”, когато наистина бяхме залети с „китайски боклуци”. Връх в амбициите на китайците е изграждането на евро-азиатски университет.
 

Страната се оказа спасителен пристан и за туризма ни, който още не може да прежали руснаците, но вече се оглежда за спасителен пояс. Именно като за такъв се хвана министър Ангелкова, когато обяви, че страната ни започва да съблазнява многобройното население на Китай с прелестите си и най-вече със ски пистите.
 

Макар да сме колкото едно китайско село, се оказа, че и нашенци могат да пробият в огромната страна, в която все още има незаети ниши. Именно заради многото хора в Китай се обръща огромно значение на здравеопазването и ако се занимаваме с медицинско оборудване, можем да забогатеем, изнасяйки за Китай.
 

И макар Китай да е най-бързо развиващата се и прогресивна страна в света, няма перфектни неща. Показателни са фалшивите фирми, хартиените тигри, компаниите паразити и компаниите в черупка, които се опитват да заработят черни пари у нас. Въпреки това Китай работи и това се доказва с нарастващите табели, обрисувани с йероглифи, които кичат българските улици.
Янина Драгиева, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар