Зима

Зима
Пролет

1 март 2015 г.

Тото Кутуньо: В България се чувствам напълно като у дома си

Концертите на Тото Кутуньо носят атмосферата на семеен празник и чара на първа среща с гимназиалната любов.

Освен с тютюнджийския си чувствен тембър италианският бард респектира фенове от две поколения с небивала за таланта си скромност. Точно преди година той дойде инкогнито у нас за запис на албум с музиканти от Софийската филхармония и симфоници на БНР. Влизайки в оборотен столичен ресторант, изпълнителят на L'Italiano бил посрещнат с овации, клиентите станали на крака, а той помахал сконфузено и почти се скрил в якето си от притеснение. Впоследствие вдигнал дискретна наздравица пред всички и прегърнал готвача с репликата, че го е пренесъл у дома с блюдата си. 

На сцената Кутуньо вълнува, жонглира с лични истории, успява да разцелува по бузите всяка от дамите, притиснали го с цвете и поглед на сърна, изповядва най-тъмните и най-щастливите си моменти зад микрофона. На 72 г., една от най-ярките звезди на европейската поп сцена ще изгрее отново пред българска публика. Мястото на срещата е зала 1 на НДК, датата - 31 март, a организатор е „Жокер медия”. Гърба на Тото на сцената ще пази оркестърът на Classic FM под диригентската палка на Алтеризио Паулети. Билети за шоуто се продават в мрежата на eventim.bg на цена от 40 до 120 лв. „Монитор” разпита Кутуньо за повече подробности около събитието.

- През пролетта на 2014 г. бяхте в България за запис на албум. Как се случи така, че ангажирахте родни симфоници в проекта си?

- За мен беше едно изключително преживяване, а освен това и прекрасен повод да се завърна отново на българска сцена, акомпаниран от симфоничен оркестър. Беше приятно да се работи с вашите музиканти, които са изключителни професионалисти!

- Кое от парчетата в новия ви албум има най-голяма сантиментална стойност за вас и защо?

- В момента сме във фаза, в която приключваме записа на албума, ще мога да говоря тогава, когато е готов.

- Какво ще чуят феновете на концерта в НДК освен любимaтa на две поколения L'Italiano? Готвите ли нова изненада като изпълнението на „Моя страна, моя България” при едно от последните ви гостувания у нас?

- Разбира се, че съм подготвил изненада, но нека тя да стане обществено достояние на самия концерт.

- Били сте тук минимум пет пъти. Как се е променила страната ни по ваша преценка?

- В България винаги се завръщам с голямо удоволствие, при всеки мой концерт, тъй като имате една фантастична и много топла публика, която всеки път ме зарежда емоционално. Първият път, когато посетих страната ви, беше в края на 90-те. Оттогава тя е пораснала в много отношения. Чувства се много по-силна надежда у хората отпреди. Има значителна разлика, откакто е в Европейския съюз. Знам, че има хора, които отричат това, но те просто не са прави. Не може да се отрече фактът, че тя се развива много добре. Всъщност тук се чувствам напълно като у дома си.

- Колко време ще останете в София? Знам, че по препоръка на група „Пух” сте открили и перфектен италиански ресторант тук.


- Пребиваването ми този път ще е за четири дни, с момчетата от моята група, тъй като ни чакат не малко репетиции за този концерт. Винаги изисквам да се храним в най-добрите ресторанти, за които търся съвета и на моя скъп приятел Ал Бано.

- В интервю казвате, че не бихте написали песен за артист, когото не харесвате. Промени ли се това през годините? В състояние ли сте да преглътнете егото си заради космически хонорар?

- Абсолютно не! Не бих се продал за нищо на света. За мен да пиша и творя музика, като цяло, е едно неповторимо удоволствие. Това дали пиша за себе си или за репертоара на други колеги, не е от значение. Разбира се, имам си персонални предпочитания, предвид това дали една песен би направила мен или друг артист, когато я изпее, по-щастлив. Винаги се замислям и над този факт.

- Челентано казва, че ако не съществувате вие, е нямало да го има и него. Автор сте на най-големите му хитове. Кой е най-яркият ви спомен с него?

- С Адриано имаме невероятни съвместни проекти, помня 13 песни, написани от мен за него. Кой знае -  може и в бъдеще пак да работим заедно.

- Определят ви като изключително скромен за таланта си човек. Имали ли сте момент в кариерата си, в който сте били на ръба да си повярвате прекалено много и да се опияните от популярността си?

- Обичам и харесвам притежаваното от мен качество да съм скромен като човек. Аз съм си и доста срамежлив в живота, но видя ли сцената, ставам друг - давам всичко от себе си и сякаш емоцията на публиката и моята душа ставаме едно.

- Кое е първото нещо, което правите със семейството си, щом се приберете от концерт? Имате ли навика да ги водите със себе си на турне?

- Завръщайки се в Италия се отдавам на семейството си, разказвам за случилите се неща, които са много и прекрасни, дадени ми благодарение на професията. Всеки път е различно и всеки концерт е различен - това е вълшебно усещане.

- Казвате, че Ал Бано е изиграл голяма роля в битката ви с рака на простатата преди 7 години. Как приехте това изпитание – като урок, като незаслужена несправедливост свише или като тест за волята и приятелския ви кръг?

- Да, абсолютно и без никакви съмнения това беше едно от най-тежките изпитания за мен! И Ал Бано ме подкрепи. Свърза ме с лекар, чиито умения ме задържаха тук, сред вас. Сили ми даде да победя болестта и желанието да живея - едно толкова силно желание! Вкопчих се в мисълта да се завърна отново на сцената, да пиша нови песни за моята публика.

- Приятелите ви в музикалните среди са обсебени от кулинарията и виното. Вие имате ли афинитет към това? Кои са хобитата ви извън сцената?

- Италианската кухня е нещо семпло и аз много я харесвам. Обичам паста, една хубава свежа салата микс и чаша вино. Освен това моята лодка и морето са ми хоби в свободното време, така релаксирам и черпя нови вдъхновения. Поздрави на всички вас и ме очаквайте скоро на поредния ми концерт в София!



Няма коментари:

Публикуване на коментар