Зима

Зима
Пролет

19 март 2015 г.

Как реагираха световните лидери на марша на СС легионерите в Рига

Нима нито един от световните лидери няма да каже нищо по този повод?

В Рига се състоя ежегодният традиционен марш на бивши членове на СС. Очевидно това трябва да се възприема като право на изразяване на собственото мнение, тоест като израз на демокрация. 

Вярно, ние всички помним как постъпваха есесовците с демократите и демокрацията, когато демонстрираха властта си, а може би и не помним.

Например г-н Оланд – президентът на Франция, страната, чийто гражданин се явявам, заяви, че няма да дойде в Москва на седемдесетгодишнината от Победата над фашизма. А нещо по повод шествието на бившите есесовци да каже, например поне за това, че се е случило в Рига? По повод на страната - член на ЕС и НАТО.

Или, да речем, г-н Обама, президентът на САЩ, също държава, чийто гражданин съм. Той също не се кани да присъства в Москва на седемдесетгодишнината от Победата. Но за демонстрацията на тези мили старци, погубили хиляди души, той не се изрази по никакъв начин, ни най-малко.

Аз наистина не съм гражданин на Великобритания, тъй че г-н Камерън не ме интересува особено, въпреки че той също казва, че няма да дойде в Москва. Възможно е да иде в Рига? Например сега?

Що се отнася до г-жа Меркел, аз я разбирам, на нея едва ли много й се иска да дойде в Москва. Както се казва, празникът си е празник, но... разбираемо е.

Защо ли си спомних анекдота за това, как нацист влиза в книжарница и подава избраната книжка на продавачката, която го пита: „Да ви я опаковам или веднага ще я горите?“ Това само между другото.

И все пак може би мадам канцлерът ще каже нещо по повод марша на СС в столицата на демократична Латвия? Може би някой все пак ще си спомни за шестте милиона зверски убити евреи, за милионите обесени, измъчвани, заравяни живи - деца, старци и жени. Не?

Нима нито един от световните лидери няма да каже нищо по този повод? Но поне не изпращайте проклятие, казано най-общо, по маршируващите и онези, които им ръкопляскат и поощряват действията им.

Желая ви късмет!

И тази година в Рига се състоя маршът на СС легионерите

Владимир Познер, превод: Рени Нешкова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар