Зима

Зима
Пролет

23 март 2015 г.

Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев – най-стабилното арт семейство

Театърът свързва за цял живот Бахчеванова и Стойчев...

Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев държат приза за най-продължителен и същевременно за най-стабилен брак в театралната гилдия, убедени са техни колеги и приятели. 

Двамата големи актьори са женени от 55 години, а техни близки твърдят, че винаги са си били верни един на друг и че двамата не са си давали повод за публична ревност или скандали, свързани с личния им живот.

Дългогодишните звезди на Народния театър са родени в една и съща година - 1935-та. Виолета е няколко месеца по-голяма от съпруга си - на 22 март тя отпразнува своя 80-годишен юбилей, а Васил ще направи това през септември. И до днес обаче актьорът, прочул се с ролите на Бойчо Огнянов в „Под игото" и на цар Калоян във филма „Калоян" на Дако Даковски, е галантен към жена си, така както в началото на тяхната любов. Той подарява на Виолета, изиграла в началото на своята кариера сестрата на цар Иван Шишман - княгиня Мария-Десислава, рози често без повод. Всяка седмица пък я води на ресторант, за да изрази уважението си към нея, възхищават се на артистичното семейство техни приятели.

Театърът свързва за цял живот Бахчеванова и Стойчев. Те се запознават като студенти във ВИТИЗ, където са приети по едно и също време в класа по актьорско майсторство на проф. Филип Филипов. Стават интимни в трети курс и сключват брак през 1960 г. Оттогава са неразделни не само в живота, но и на сцената, тъй като целият им творчески път преминава също заедно - в Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска", в Народния театър „Иван Вазов", в Театър 199.

Виолета и Васил се врекоха във вярност един на друг и цял живот успяха да се опазят от съдбоносни семейни скандали, раздели и флиртове с други колеги, което е така характерно за актьорите, твърдят колеги на артистичното семейство. Според тях и двамата били подлагани на доста изкушения от страна на различни колеги, но не се подали. Виолета е от стар софийски род, тя винаги е била по-отракана, по-отворена и по-властна от съпруга си, който е родом от Кюстендил, коментират театрали.

Всъщност Бахчеванова и Стойчев стоят начело на една стабилна и талантлива театрална и филмова династия. Двете им дъщери Десислава и Биляна също поемат по стъпките на знаменитите си родители. И двете завършват НАТФИЗ. Десислава играе известно време по разпределение във Врачанския театър. Омъжена е за актьора проф. Атанас Атанасов. Тяхната щерка Алиса също се дипломира като актьор в Театралната и филмова академия и успешно се изявява на сцената. Синът на Десислава и на Атанас Атанасов - Ясен пък играе в Младежкия театър. Биляна живее със съпруга си в САЩ, където играе, режисира и преподава в колеж във Вирджиния.

Васил Стойчев и Виолета Бахчеванова твърдят, че ако имаха възможност да повторят живота си не биха променили нищо, както в личен, така в творчески план. Единственото, което не биха искали да изживеят отново е скандалното им пенсиониране от Народния театър в началото на 90-те години на миналия век. За този инфарктен епизод от живота им те говорят с много горчивина и обида. Тогава директорът на Народния Васил Стефанов безмилостно прати в пенсия цяло съзвездие от гениални актьори като Славка Славова, Мария Стефанова, Георги Георгиев-Гец, Георги Черкелов, Стойчо Мазгалов.

И Виолета Бахчеванова, и Васил Стойчев обаче изповядват веруюто, че няма бивши артисти, тъй като дори и да бъдат пенсионирани от театъра, където са били на щат, никой не може да зачеркне таланта им и да отнеме любовта им към сцената.


Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар