Зима

Зима
Пролет

25 март 2015 г.

Петро Порошенко и Игор Коломойски - гуша за гуша кой е господар на държавата

Петро Порошенко обвини Игор Коломойски в грубост. Днепропетровският олигарх се държи грубо както във финансовите спорове с държавата, така и в личен план с държавния глава.

Грубо, но ефективно. И получава от държавата всичко, което пожелае.

Голямото преразпределение на силите в Украйна започна. Одиозният олигарх, губернатор на Днепропетровска област, по съвместителство командващ собствена миниармия Игор Коломойски отправи запитване към президента на държавата Петро Порошенко. И не получи достоен отговор.

Веднага след това компаниите „Укртранснафт” и „Укрнафт”, свързани с нефтения бизнес на Коломойски, през последната седмица се оказаха в центъра на шумни скандали с всеобхватен размах в цялата страна.

И в двата случая милиардерът действаше решително и с подкрепата на въоръжени. В центъра на Киев се развихриха събития, напомнящи криминална хроника от 90-те години на миналия век.

Хора с автомати, барикади, словесни баталии, строителство на нови ограждения и… пълна безпомощност на властта.

Тази история има формална страна. В момента държавата притежава 50+1% от акциите на „Укрнафт” и има проблеми с провеждането на общо събрание на акционерите.

Колкото до поканата за общо събрание, държавата просто игнорира представителите на Коломойски от групировката „Приват”, чиито са 42% от акциите на „Укрнафта”.

Възниква проблем с разпределението на личните печалби и разплащането на дивидентите. А това е ключов въпрос за спорещите страни, страните от конфликта. Обаче бизнесът си е бизнес. Пари.

Малко по-рано имаше проблеми и с „Укртранснафт”.

На заседание на наблюдаващия съвет бе взето решение за отстраняването на Александър Лазорко, човек на Коломойски, като председател на управителния съвет на компанията.

Уволнението бе инициирано от министъра на енергетиката Демчишин, който обвини Лазорко в разхищения в нефтохранилищата с мощности на групировката „Приват“.

На негово място бе поставен Юрий Мирошник.

Коломойски коментира случилото се като „нападение от засада“. Той лично, придружен от „поддържаща група“ яки момчета с огнестрелно оръжие, влязъл в офиса, след което се отправил към администрацията на украинския президент.

По време на посещението си в „Укртранснафт” Коломойски прикотка един от радиожурналистите, пред когото политически грамотно заяви, че освобождава сградата, в която се намира офисът, от „руски диверсанти“.

За това си поведение Коломойски получи ултиматум от президента Порошенко.

Обаче тази анекдотна в днешна Украйна мярка на Коломойски му се стори обидна. В отговор той „съвсем конкретно“ блокира сметката на Порошенко в своята Приват Банк на стойност 50 млн. долара.

В ситуацията моментално се намеси посланикът на САЩ в Киев, който заяви, че законите на джунглата вече са в миналото.

Коломойски обаче, убеден в своята безнаказаност, не послуша висшия американски чиновник. Конфликтът продължава. И навежда на тревожни мисли.

На пръв поглед, формално, Украйна не се управлява отвън. Но защо тогава в спора между истинските субекти, които я стопанисват, се намесва цялото американско посолство? В какво ще се превърне деградираща Украйна, ако подобни методи започнат да действат и в други олигархични групировки?

Накрая. Защо Коломойски призна веднага реалната власт на лидерите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР? Може би подготвя почвата за преустройството на страната?

Тези въпроси вече не са реторични. Нещо повече. Доброволческите  батальони, спонсорирани от Коломойски, действат не само в Киев и Днепропетровск, но и на границата с ДНР и ЛНР.

И вече са във въоръжен конфликт с държавните служби, подготвени да вземат под свой контрол контрабандните потоци.

Коломойски явно играе вабанк, преценил е, че има нужните ресурси за това.

Междувременно украинските медии публикуват „ръководства“, адресирани до своите граждани, как да различат истинския бензин от ментето.

Цялата работа е в това, че Украйна буквално „се храни“ от газовия конфликт. И че зад този „сив бизнес“ несъмнено стоят съответните олигарси.

Разбира се – под калибъра на Коломойски. Но със своите амбиции и своите въоръжени групировки…

А тези оръжия, ако си спомним Чехов, също могат да стрелят.

В резултат на намеренията на Киев, който готви поредния „решителен сблъсък” в Донбас, ще се наложи да воюваме не на два, а на неизброим брой локални фронтове. И да мобилизираме в борбата с враговете на „зараждащата се украинска демокрация“ всички граждани от мъжки и женски пол от 10 до 80 години включително.

Игор Коломойски

Павел Иванов, РИА „Новости”, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар