Зима

Зима
Пролет

5 април 2015 г.

Сигишоара - пътуване назад към Средновековието (галерия)

Въпреки малкия си размер, Сигишоара се откроява като един от най-красивите, най-добре запазените и все още обитавани средновековни градове в Европа.

Разположен е насред историческия регион Трансилвания, в долината на живописната река Търнава Маре в Румъния. Града е основан през 12 век от немски занаятчии и търговци, по известни като трансилвански санксонци, които са били поканени от краля на Унгария да развиват икономиката и да защитават границите на царството му. Векове наред Сигишоара е играел важна стратегическа и търговска роля в покрайнините на Централна Европа, като се превръща в един от най-важните градове на Трансилвания, посещаван от занаятчии от цялата Свещената Римска империя.

Освен с красивата си старинна архитектура и средновековен дух, Сигишоара е привлекателна туристическа дестинация и по друга причина - това е родния град на Влад Цепеш, увековечен от Брам Стокър в романа си като граф Дракула. Той е роден тук през 1431 година и е важен елемент в живота на тази част на  Румъния. Поемайки властта той се превръща в изключително коварен и свиреп владетел, който е обичал да нанизва на кол живи хората, дръзнали по някакъв начин да застрашат трона му. Днес неговата къща е основната туристическа атракция на града. В непосредствена близост до нея се намира интригуващ малък музей на оръжията, който съдържа интересна селекция от средновековни оръжия (мечове, стрели и др.). 

Старата част на Сигишоара, която е наистина изключително красива и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, също представлява голям интерес за туристите. Построената през 1360 година Цитадела, имаща за цел да защитава главния мост в средновековното царство, е все още действаща и в нея може да се влезе през високата 64 метра забележителна Часовникова кула. Града е имал общо 14 такива кули, но през времето са оцелели едва девет. Дървеният часовник на върха на Цитаделата е поставен през 1604 г. До двата големи циферблата са измайсторени две лилави фигури – войн и ангел, носещ две свещи, които се задвижват от часовниковия механизъм. В нея често се прожектират филми, свързани със събития от живота на Влад Цепеш. 

 Всички кули в Сигишоара са издигнати в периода 14 и 16 в и са свързани с различните занаятчийски гилдии. Уличките на запазилия старинно средновековно излъчване град, са в по-голямата си част тесни и калдъръмени и разходката из тях е като пътешествие във времето - единствено туристите, облечени в съвременни дрехи и въоръжени с фотоапарати напомням за 21-ви век. По тях може да се видят различни занаятчийски дюкяни, както и красиви къщи боядисани в жълто, охра, зелено и розово. Други атракции в Сигишоара са Църквата на хълма с 500-годишните си стенописи, която е чудесен пример за готическа архитектура в Румъния и покритата стълба - стара каменна стълба с дървен покрив.

За да запази живи старите традиции, всяко лято, в продължение на три дни, града е домакин на Фестивал на средновековните изкуства, по време на който участниците се обличат като рицари и дами и представят средновековни етюди, а музиканти озвучават града с мелодии от този период. В панаира участват много кукловоди, жонгльори и танцьори. Провеждат се и шествия и състезания по фехтовка.

Местните ресторанти също не остават безучастни към празненствата и сервитьорките в тях са облечени в старовремски носии. В тях се предлагат традиционните кебап и качамак, както и местни специалитети, като например "сармале", или зелеви сарми, и "мичи", местно ястие от мляно свинско месо, обикновено приготвено на скара и сервирано с хляб и горчица.



Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар