Зима

Зима
Пролет

19 април 2015 г.

Антисемитизмът надига глава

Изглежда, че в днешна Европа възниква атмосфера, която облагодетелства възраждането на прастарите предразсъдъци спрямо евреите

Данните на университета в Тел Авив за увеличаващия се в света антисемитизъм са силно обезпокоителни, пише Бернд Ригерт в своя коментар за Дойче Веле. През последната година е нараснал броят на антисемитските нападения. Всеки европеец би трябвало да се срамува от изводите на доклада, че все повече евреи в Западна Европа се чувстват застрашени. Тенденцията е ясна - антисемитизмът в цяла Европа се увеличава, особено във Великобритания и Франция, и то от години насам. В началото на годината беше достигната нова кулминационна точка с терористичните нападения в Париж и Копенхаген.

След траурните маршове и инициативите за солидарност, дойде време за конкретни действия. От една страна трябва да бъде сторено всичко възможно, за да се гарантира сигурността на еврейските представителства и културни институции. От друга страна трябва да бъда засилена разяснителната дейност сред младежите, включително и мюсюлманските, за да може ирационалната омраза към евреите да бъда изкоренена. През последните години европейските политици се опитаха да подхванат темата. Проведоха се редица срещи на върха, заседания, гласувани бяха нови програми, но политическата активност не доведе до съществена промяна в съзнанието на хората.

Със сигурност това се дължи и на факта, че причините за антисемитските нападения са твърде многопластови. Извършителите им също са различни в отделните държави. Във Франция министър-председателят Валс търси вината главно сред радикалните мюсюлмани, докато антисемитските изстъпления в Германия са дело предимно на дяснорадикални групировки. Антисемитските предразсъдъци сред населението на Източна Европа са по-силно изявени, отколкото в Западна Европа. Въпреки това на Запад се извършват повече престъпления срещу евреи.

Латентен антисемитизъм в цяла Европа

Антисемитизмът във Франция и Великобритания се засилва особено отчетливо

Въоръженият конфликт между Израел и палестинците в ивицата Газа доведе до силно увеличаване на нападенията над евреи в Европа. Европейската политика обаче би могла да допринесе за намаляването на тези нападения, ако не допусне оправданата критика на някои действия на израелското правителство да прераства в пълно отричане на израелската държава и принципен антисемитизъм. Разбира се, че хората имат право да протестират срещу израелските действия в Газа. Но да обвиняваш всички евреи и да зовеш за унищожаването им в газови камери /каквито призиви се чуха на редица демонстрации в Европа/ минава всички допустими граници.

Изглежда, че в днешна Европа възниква атмосфера, която облагодетелства възраждането на прастарите предразсъдъци спрямо евреите. Цели 70 години след Холокоста! Изследователите от Тел Авив доказват това в доклада си. В много от европейските общества съществува латентен антисемитизъм, обхващащ на места до 20 на сто от гражданите. Този процент е още по-висок сред мюсюлманите и десните радикали. А това, че в други краища на света антисемитизмът е дори още по-силно изявен, не може да бъде утеха за европейците. Три четвърти от хората в Близкия изток са враждебно настроени спрямо евреите, а държавните институции и медиите в региона постоянно насърчават антисемитизма.

Еврейски организации призоваха своите членове да не се афишират като евреи в някои части на Европа. Израелският премиер Нетаняху пък постоянно призовава европейските евреи да се изселят в Израел. Това е болезнено за нас, защото еврейското малцинство от стотици години е част от Европа. Европейските политици обещават да сторят всичко възможно за сигурността на евреите на Стария континент. Статистиките на университета в Тел Авив обаче сочат нещо друго.

Крайно време е обещанията да бъдат последвани от реални действия. Все още ситуацията в Европа не може да се сравнява с положението от 30-те години на миналия век, когато държавата организираше и насърчаваше антисемитското насилие в Германия. Във Франция обаче постоянно расте броят на еврейските изселници. Дано масовото изселване не се окаже единствен отговор на проблемите на европейските общества! Подобно нещо би било срамно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар