Зима

Зима
Пролет

11 април 2015 г.

Журналистът отговаря за написаното, а тролът?

Партиите да се откажат от услугите на партийните тролове в интернет.

Совалка из стаите на парламентарните групи с този призив започна депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев. 

Преди дни той заяви, че троловете в интернет трябва да се ограничат законово. Той смята, че всеки може да изрази партийното си пристрастие, но ако се прави анонимно в мрежата през повече от един профил, в който се видоизменя истината, това е проблем. 

Тренчев добави, че на „троловете“ най-често им се плаща на ръка, което пък води до редица съпътстващи престъпления. „Ако ние от париите се обединим, че няма това да го правим и се наблюдаваме един друг, това ще реши проблема“, смята Тренчев. На нас от Реформаторския блок ни е лесно, защото такива услуги ние не ползваме, добави Тренчев. През 2011 г. от ДСБ бяха използвали услугите на фирми, предлагащи „изграждане на онлайн репутация“. Сегашният лидер на ДСБ Радан Кънев призна за допуснатата грешка и призова останалите партии да не я повтарят, твърди депутатът вносител. Преди година БСП също беше уличена, че използва услугите на специална агенция за промяна на общественото мнение в мрежата. Според Антон Кутев от БСП обаче троловете пишели по убеждение. Преди дни стана ясно, че и в ГЕРБ са инструктирали свои младежки активисти под какви публикации и какво да коментират.

Тренчев организира отворена дискусия със собственици на сайтове и хора от IT сектора, за да се види какви изменения има в законите, за да се ограничат „троловете“ или какви технически решения могат да се използват, за да се блокира достъпът им до сайтовете им.

За някои видове тролене, които насаждат омраза, клевета или призовават към насилие има законодателни мерки в някои европейски държави, конкретно във Великобритания. Става въпрос за престъпления, които и офлайн са наказуеми. В България голяма част от тези дейности има предвидени наказания и според сега действащото законодателство.

За партийно и корпоративно тролене по-трудно ще се регулира, без да се ограничи свободата на словото, смята депутатът. Според „реформатора“ един от най-големите проблеми е въпросът с анонимността: „Журналистите носят отговорност за публикациите си, но скрит зад псевдоними и зад 17 профила тролът не носи отговорност за действията си.“
„Тролът“- боец в хибридната война

Според жаргонната терминология на интернет отпреди няколко години тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и други, с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.

В последните години „трол“ се наложи, като термин и за коментаторите, целящи „промяна на общественото мнение“ в полза на политическа партия или корпорация. Същите „опорни точки“, които използват „троловете“, се използват и от специално създадените или купени интернет медии. Това даде причина да се говори за „хибридна война“ и в официални държавни документи.

"Кризата в Украйна е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели. Безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.", пише в доклада на въоръжените сили на Министерството на отбраната за 2014 г.
Разкриха „фабрика“ в Санкт Петербург

Няколко журналистически разследвания разкриха как работи център за „тролове“, наречен иронично "Министерството на истината" в Санкт Петербург. Най-известната „фабрика за тролове“ засега е компания, което работи под името "Интернет изследвания" и се намира на улица „Савушкина“ 55.

"Кремълските тролове" имат фалшиви акаунти в Twitter, Facebook, Livejournal (известен още и като ЖЖ - социална мрежа, закупена от SUP, руска медийна компания, която има лиценз за използване в Русия), както и в руския еквивалент на Facebook - ВКонтакте.

Новопостъпилият първо трябва да докаже, че може да изпълни нормата, а тя е 135 коментара на смяна. След това му се дава заплата от 45 000 рубли (около 1400 лева). Смените са по 12 часа и са дневни и нощни. Работи се два-дена и два се почива.

ИНОВАЦИЯ

Еврейско списание въведе $ 2 такса за коментар

Вместо да ограничава троловете, еврейското списание "Таблет", издавано в Ню Йорк, реши да печели от тях. То въведе такса от 2 долара за всеки, който иска да публикува коментар под една от техните статии. Има отстъпки за редовни тролове - 18 долара за цял месец свободно изявяване и 160 долара за неограничено коментиране в продължение на година.

"Интернет поставя предизвикателства пред цивилизованите и конструктивни дискусии, като позволява на гръмогласни и често анонимни малцинства да свалят нивото с обиди. Таксата ни е жест и към вашата решителност да допринесете за каузата на смислените разговори", пише списанието.

Експериментът до момента не е много успешен - коментарите в изданието http://tabletmag.com изведнъж секнаха: и от тролове, и от желаещи конструктивен диалог. Най-популярната статия в момента "Скъпа, разкарах евреите!" например има само един коментар.



Георги Ангелов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар