Зима

Зима
Пролет

10 април 2015 г.

Тренировка за великденско пиянство

За някои наши сънародници пиянството на един народ е нещо, което очевидно приемат буквално.

А пък някои от привържениците на буквалното тълкуване най-много обичат да го практикуват зададат ли се празници. При това празници, които предполагат не пиянски изцепки, а точно обратното - смирение и обръщане към духовното. 

Всъщност трябва да си признаем, че независимо дали сме от тези, които наблягат на алкохола, или сме въздържатели, или поне нормално консумиращи алкохол, мнозинството от нас често бъркат най-големите църковни празници с време само за трапеза и отдих. А духовното е някак между другото, колкото да отидеш и запалиш свещичка и да се омесиш с тълпата в черквата, както повелява традицията.

Някои обаче съвсем не правят разлика между християнски и пиянски празници и единственият им спомен от тях (ако изобщо имат такъв) остава тежкият махмурлук или посещението на някое болнично заведение, пак по същия повод. 


Най-ентусиазираните пък започват подготовката за голямото оливане от по-рано. В спешното отделение на благоевградската болница например приели пиян коминочистач не само веднъж, ами цели два пъти за една нощ. След като прекарал нощта в спешното, любителят на чашката бил надлежно транспортиран до дома му, за да не се изтърси нейде по улиците и да се пребие и така отново да се окаже на любимото си място в болницата. 

Навръх деня на здравния работник на персонала на болницата се наложило да се занимава с друг опиянен до безпаметство мъж, който се строполил на стълбите на хотела, в който отбелязвали своя празник. Това са случаите само в един град и дни преди Великден. 

Колко народ ще се олее тогава, ще разберем от сводките след празниците. Остава само да се опитаме да призовем онези, които очакват с нетърпение светлите великденски празници с основната цел да преядат и да препият - не бъркайте християнските празници с пиянски. 

Колкото и да не ви се вярва, има разлика.



Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар