Зима

Зима
Пролет

3 април 2015 г.

Назад към закона на джунглата

По-болшевишки парламент в България не е имало сигурно от 50-те години на ХХ век насам.  


Заради разпарчетосването на съборената не от друг, а от хора от властта Корпоративна търговска банка в България вече няма право. Има безогледно отменяне на всепризнати демократични правила и замяната им с писани на коляно постулати от почитатели на Вишински, които нямат и хабер от юриспруденция.

Законът на джунглата действа, големият яде малкия - такава е представата за справедливост на съдения по четири дела депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов и съмишлениците му от всички партии - до един неюристи, но пък горди вносители на скандални промени в стълбовете на законовата система на България - Гражданския и Наказателно-процесуалния кодекс. 


След като, докато беше вътрешен министър, разгроми съда, сега подсъдимият громи бизнеса. Заради бълхата гори юрганът, ако изобщо успее да я унищожи. Заради нечии мръсни пари и мераци за отмъщение прокуратурата ще може да се меси в частни сделки, да ги спира, да изземва пари, да безчинства по свое усмотрение (разбирай по поръчка) и без потърпевшите да могат да обжалват в съда.

Ако питаме Цветанов и компания, законите не струват нищо - хващаме ги и ги обръщаме с хастара навън, щом такава е партийната повеля. Римско право? Вековни принципи за справедливост и демокрация? Забравете. Важна е конюнктурата тук и сега. А тя е, че на една шайка, скрита зад управляващите, й трябват всякакви оръжия, за да се разправи с доскорошните си контрагенти - днес политически врагове. И понеже не им идва на акъла как - най-лесно е да се изпотъпчат законите за конкретния казус. Точно така в „Теория на съдебните доказателства в съветското право" Вишински обяснява тактиката срещу „враговете на народа".

Парламентът днес е пародия на законодател. В него няма ясни коалиции, няма ляво, няма дясно, няма управляващи и опозиция. Интересът клати феса - днес ГЕРБ, ДПС и БДЦ са управляващи, утре - друг подобен състав. Когато трябва да се стъпче законът обаче, всички са от една партия. Чудовищно е да се гледа как лаици творят спорни и опасни разпоредби, а юристи с големи претенции за компетентност ги гласуват, докато се кълнат, че не трябвало. Тогава Реформаторският блок да се прекръсти на конформистки, Гражданите за европейско развитие на България на авторитаристи за ретрограден упадък. Наглостта им, триковете им, безумията им са непоносими за нормалните хора в държавата.

Откакто е дошъл на власт този парламент, нито един смислен закон не е минал през него. КТБ сякаш е единственият му двигател. Свидетели сме на нечуван слугинаж и от другите власти - траят си, вече няма кой дори да оспори безумствата пред Конституционния съд, който също отдавна е престанал да бъде гарант за справедливост. Извънредното законодателство набъбва като лавина пред очите на втрещените предприемачи и чуждестранни инвеститори и единственият му сигнал е: Бягайте оттук!

Само единични гласове, за жалост, се чуват в защита на правото, но законодателите са глухи за тях. В България смислените хора отдавна са избутани в ъгъла, а авторитетите се задават от физкултурниците. Срам е, че никой от властта не смее да каже на юридически босия Борисов, че промените в ГПК и НПК, с които се дават неограничени права на прокуратурата в сферата на частния бизнес, са абсурд. Само правосъдният министър се опитал да му обясни, ама и той не успял. 


„Реформаторите" с цялата си претенция за демократичност викат по пресконференции, че не са съгласни, но когато работата опре до гласуване, вдигат послушно ръце. Каква е разликата тогава между тях и теглещите назад към тоталитарната държава партии, които у нас са в невиждан разцвет през ХХI век?

На хоризонта, естествено, е Съдът по правата на човека в Страсбург, но това е малка утеха за данъкоплатците - нали те ще трябва да покрият обезщетенията на пострадалите от прокуратурата търговци. Пука им на законодателите - те нищо не губят, за тях народните пари са чужди. Да не говорим какъв бизнес ще развие прокуратурата от поръчки да пречи да се сключват сделки. Дори главният прокурор се притесни от такива извънредни правомощия без съдебен контрол. Но това ни най-малко не впечатли депутатите ударници.

Не е за вярване, но този безумен законопроект ще бъде реалност, преди да дойде Великден. Няма шест-пет. Обсъжданията се претупват за час, поправките се доредактират секунди преди гласуването. Какъв анализ на въздействието, какви пет лева?! Такива са реалностите при това управление, а друго е невъзможно заради пълното съглашателство по основополагащите въпроси.

Същите тези хора, които днес газят ГПК, утре могат да отменят и частната собственост. Кой казва, че нямало мнозинство за промяна на конституцията? Има и още как. Само да му бъде спусната отгоре подходящата формулировка. Вносителите чакат на първа скорост, ще се намери и готовност за гласуване на две четения в един и същи ден. Ми така де, зле ли ни беше при Георги Димитров?


Светлана Георгиева, „Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар