Зима

Зима
Пролет

18 април 2015 г.

Кастинг за спасители

И ето, че пак дойде сезонът на спасителите.

Ако въобще си е тръгвал някога от територията ни. България може друго да няма, но спасители – бол. Другите държави си имат природни богатства, индустрия, нобелови лауреати. Ние имаме спасители. Даже бихме могли да изнасяме цели тирове с такива за държави в нужда.

Онзи ден ясновидката Веска от Джулюница отново потвърди. Спасител на България има. Той е на 41 години и ще спаси родината след още три лета.

Под тази новина, споделена във фейсбук, заваляха шеговити коментари на 41-годишни мои връстници, всичките като мен - кандидат-спасители. Оказва се, че работата спасител на България е сред най-желаните позиции, въпреки че е на пълен работен ден и най-вероятно без заплащане. 


Явно повечето сме склонни или да работим до откат, или хич Средното положение – добре свършена обикновена работа, не ни се нрави. Затова и спасението ще е доста трудоемък ангажимент. Като се започне от кривите плочки по тротоарите и се стигне до упоритата вяра, че един човек може да свърши всичко вместо нас – Спасителя доста ще се озори, докато коригира проблемите на клетата Майка България.

Макар че не е като да не са се появявали спасители в тежката ни, кървава, бедна, страдалческа, но все пак величествена и всеоправдаваща история. Само последните 25 години аз лично преживях пет-шест. И още съм цяла.

Първо СДС-то щеше да ни спасява от комунистите, ама нещо оплетоха конците, разслоиха се на безброй малки спасителчета и се наложи БСП-то да дойде да ни спасява от седесетата. Тогава пък се почна една..., с две думи, добре че се появи царят. Истински спасител! Обеща да спаси целия народ само за 800 дни и всичките пари на арабските си приятели. Библейска работа. Но и това не се получи, та публиката, която го посрещна с “Осанна”, го изпрати по живо по здраво с “Разпни го”. От приказка заприлича на виц – след Царя се наложи да дойде Горския. А Горския какъв спасител беше, ехеее.... Даже пак ни спасява, толкова му хареса на електората първият сезон. Междувременно публиката се е попреситила от спасители и вкусовете взеха да стават претенциозни. Едни искат още Горския, други мечтаят за бесепето, затова си ги менкаме. Успоредно с тях ангажираме като спасители Европата и Русията

На същия принцип – с менкане. Успокояващо е, че напоследък в кастингите отново се мерна и Царя. Друго всичко може да сме, но злопаметни не сме.

Разнообразие внасят и всички знайни и незнайни врачки, които в България са повече дори от седесетата. Другите народи по един оракул на 1000 години вадят, ние у всеко село си имаме Касандра. А пък всяка Касандра знае кой е истинският спасител. Това за една врачка е задължително, също като силиконовия бюст за фолкпевиците. Без спасител, никаква пророческа кариера не можеш да градиш.

За да спрем обаче това разслоение на нацията, крайно време е да обявим кастинг за спасители и да се обединим около една фигура. Най-важното за един Спасител е да има висок рейтинг. Иначе нито една телевизия няма да му излъчва шоуто. Тоест или трябва да има специални умения, или да изглежда феноменално, или поне да е вдовица на мафиот.

Явно ще е на около 30, максимум 50 години и ще спаси родината в следващите 3 до 10 години. Ако е жена - според свидетелствата на други врачки, - трябва да е руса. Това е добър рекламен подход – русите жени се продават по-добре. Като започнем от Мерилин Монро, та стигнем до Цецка Цачева – блондинките са предпочитани.

Значи няма да е Спасител, а Спасителка Руса. С това със сигурност печелим мъжката част от населението плюс всички фризьорки.

Тъй и тъй стигнахме до подробностите около външния вид, предполагам критериите гръдна обиколка и умения в кухнята също ще са от значение при бъдещия избор на спасителка на нацията. Там няма какво да го усукваме, те са ясни: голяма и мусака.

Що се отнася до другите качества като образование, квалификация, умение за работа в екип, креативност и издръжливост... при достатъчно голяма гръдна обиколка, кой ти ги гледа пък тях.

Така де, щом мускул и харизма може, що една гръдна обиколка да не може. Ако обиколката е облечена в червен бански и тича по плажа, даже вече се сетих коя е спасителката на България сезон пореден. Над 41 е, но и Веска от Джулювица има право на малки грешки в прогнозите.

Памела Андерсън ще спаси България. Остава само да помолим някой от безбройните инициативни комитети, които в миналото организирано докарваха спасители на България, да се събере отново и да я посрещне на Орлов мост. С хляб, сол и план с текущите задачи.

А останалите Спасители можем да раздадем на други нуждаещи се държави. Или да ги изложим в Лувъра. Все пак другите държави може да имат ресурси и нобелови лауреати, нашето национално богатство са Спасителите.


Лола Монтескьо, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар