Зима

Зима
Пролет

6 април 2015 г.

Сотир Цацаров: Промените в ГПК са политически популизъм

Главният прокурор Сотир Цацаров е заявил пред премиера Бойко Борисов, че намеса на държавни органи в частно-правни отношения може да създаде опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот.

Цацаров е обсъдил с Борисов измененията в ГПК, като е изтъкнал, че предлаганите норми възстановяват правомощията на прокурорските органи, ограничени със законови промени от 1998 г.

„Въвеждането отново на такива разпоредби не може да бъде оценено положително. Проблемът не е в това, дали прокуратурата има необходимите „капацитет и интегритет” да упражнява такива права. Такива доводи принизяват ефекта от подобен закон до нивото на обикновения политически популизъм“, смята обвинител номер 1.

В петък с гласовете на ГЕРБ, ПФ, БСП, ДПС и АБВ беше приета на първо четене поправката в ГПК, с която се оправомощава прокуратурата да атакува пред съда всеки акт, "засягащ имуществени права и законни интереси на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особена закрила на закона, макар и да не е участвал в производството, в което актът е постановен".

Внесените законодателни промени бяха предизвикани от кризата с КТБ. Сред предложенията е възможността прокуратурата да е самостоятелна страна, когато се защитава държавният или общински интерес, и да се обжалват вече постановени актове.

Цацаров припомня, че действащият ГПК предвижда принципното положение държавата да се представлява от министъра на финансите, а по дела, които се отнасят за недвижими имоти, държавна собственост - от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Конкретният повод - сделките „за едно евро”, не може да обоснове сам по себе си предлаганите изменения, смята Цацаров.

Независимо от оттеглянето на Законопроекта за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, поради направените изявления за такива промени в Закона за съдебната власт, главният прокурор коментира и възможността да спира финансови операции или сделки за срок до 48 часа. Такова законодателно решение, според него, е крайно неприемливо. Логично е министърът на финансите да разполага с такива правомощия при защита на интересите на държавата и то в изключителни случаи.

Както стана ясно, мнозинството обмисля редакция на първоначалната си идея главният прокурор да спира за 48 часа сделки на бизнеса. Промяната беше внесена в парламента, след като банкерът Цветан Василев продаде шест дружества на консорциума LIC33 за 1 евро.

В петък обаче поправката изненадващо беше оттеглена и не бе гласувана въпреки първоначалната готовност за това. Днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че тя ще бъде прецизирана между първо и второ четене и е възможно правомощието по спирането на бизнес сделки да бъде дадено на финансовия министър, а не на главния прокурор.

От прокуратурата съобщават, че премиерът Бойко Борисов е споделил напълно аргументите на главния прокурор и се е ангажирал да запознае с тях парламентарната група на ГЕРБ. Борисов се е съгласил, че връщането към законодателни решения, отменени преди години, е спорно и трябва да се търси друг подход, свързан с правата на министъра на финансите като представител на държавата.



Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар