Зима

Зима
Пролет

26 април 2015 г.

Нарден - градa-крепост в звездовидна форма (галерия)

Нарден се намира в западната част на Холандия, в провинция Северна Холандия и представлява крепост във формата на звезда.

Тя е една от малкото оцелели холандски бастиони и единственото укрепление в Европа с уникални двойни стени и ровове с вода. 

Всъщност, съвременния град е далече от укрепленията, валовете и каналите и почти се слива със своя съсед - град Басем (Bassem). Старата историческа част е основана през 13 век и в продължение на седем века е имала стратегическа роля по време на войните между Холандия, Германия и Англия.

Нарден е интересен и се отличава с две неща - първо, удивително красивата му симетрична форма, и второ - отличното състояние на укрепленията, които вероятно ще бъдат полезни и в наши дни при военни действия. Сложния модел на крепостта наподобява звезда с шест лъча, като всеки от тях завършва със стрелка.

Историята на града датира още от царуването на император Ото I Велики (936 - 968), когато е носил името Нарути (Naruthi). Сегашния Нарден е основан през 1350 г. и е бил малък укрепен град, който е нямал съдбата да остане в сянка. Тъй като се е намирал на единствения път до Амстердам, той автоматично се е превърнал във важна крепост. Въпреки това никой не е отделил пари за консолидацията му, което го прави изключително уязвим. Липсата на добра отбранителна система си казва думата през 17 век, когато френския крал Луи XIV и съюзниците му нахлуват в Холандия и превземат града. От тогава са и много от защитните съоръжения в Нарден, който независимо от подобренията през 1673 г. е завладян от Уилям Орански и е преобразен в този вид, в който съществува и днес.

През 1926 г. Нарден загубва важните си функции и защитата му запада. От 1932 г. ангажимент за поддръжката на крепостта има организацията Stichting Menno van Coehoorn. Между 1964 и 1987 г. по-голямата част от укрепленията са възстановени със заповед на RGD, а в периода 2008-2010 г. е реставрирана и външната дига, която се вижда при разходка с лодка.

Забележителностите в Нарден са много. Най-интересни от тях са крепостта, чиято уникална форма на звезда се вижда най-ясно от въздуха. Тук се помещава и музей, в който се пази колекция от предмети от 1350 до 1945 г., църквата "Св. Витус", която представлява голяма готическа базилика от 14-15-ти. век, двете порти от 1673 и 1915 г., шестте бастиона, Испанската къща - една от последните останали средновековни сгради в града, за която се предполага, че първоначално е била болница, а след завладяването на Нарден от испанците е превърната в кметство и много други атракции.

През всеки две години Нарден е домакин на националния фестивал на снимката, който се провежда от 1989 г. насам. Тогава множество фотографи се стичат тук, за да покажат творенията си и да запечатат на снимки изключителната неподправена старинна атмосфера, която се усеща навсякъде.



Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар