Зима

Зима
Пролет

18 април 2015 г.

Кой ще закрие държавата

Май вече дойде време и този въпрос да си зададем, когато за пореден път се загледаме в данните на националната статистика и мрачните цифри ни ударят право в лицето.

През миналата година българите сме намалявали с по 5 човека на час, младите продължават да емигрират, а смъртността се увеличава заради трайната тенденция на застаряване. 

И заради качеството на живот, редно е да добавим. Да държим първенството по смъртност в Европа не просто е тъжно, а си е истинска трагедия, размерът на която едва ли дори напълно осъзнаваме. Защото в случая цифрите не са нещо абстрактно, зад тях стоят хора, или по-точно топящи се хора в изчезваща държава. 

Може да си говорим за това, че всъщност сме доста повече, само дето не сме на една територия, а сме се разпилели по света. Но това няма да увеличи броя ни тук. 

Може да пробваме да се успокоим, че ниската раждаемост не е само наш проблем, а на голяма част от страните, определяни като развити. Но ще трябва да си дадем сметка, че детската смъртност се увеличава, а от това едва ли има нещо по-страшно. 

Можем да цъкнем с език, да наплюем държавата и всички в нея, които са докарали нещата дотам и после да забравим, до следващата порция притеснителни данни. 

А може да потърсим положително и да се зарадваме, че все започваме отново да се женим, новородените са повече и сватбите за миналата година надвишават разводите. 

Но все така ще трябва да си признаем, че масово страдаме от липса на перспектива, боледуваме, стареем и умираме. И ако продължава така, някой ден наистина ще трябва да загасим лампата и да закрием България.


Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар