Зима

Зима
Пролет

16 април 2015 г.

Спират строителството на плажа Корал

„Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа Корал, защото има порок в процедурата, не е спазен Законът за биологичното разнообразие.”
Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов и МОСВ, и МРРБ да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството”, обясни Василева.

„Община Царево е казала, че мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия, разрешението за строеж от 2012 година се оспорваше от ДНСК, но съдът се произнесе, че това разрешение е валидно”, напомни министърът на околната среда.

Създадена е комисия от експерти на МОСВ, МРРБ, ДНСК, Агенцията по кадастъра и БАН, която ще трябва да установи дали се строи върху дюни, или не. „Аз смятам, че трябва да бъде премахнат бетонът, разпореждането на премиера е да се предприемат всички мерки”, каза министърът на околната среда и водите.

Същевременно обаче управителят на фирмата-инвеститор Стамо Стамов съобщи, че взе още не е получил заповедта за спиране на строителството.

„Досега са минали много контролни органи и са проверявали, но досега на мен не ми е връчена заповед за спиране на строителството. Не работим от няколко дни, защото технологията на строителството изисква това. В кадастъра има карта, от която се вижда, че това не са дюни, а пясъци, отнесени от вятър”, заяви Стамов.

В понеделник от сдружение „Да запазим Корал“ алармираха за строеж на плажа на къмпинг “Юг” в залива Корал.

Впоследствие министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи, че плажовете „Корал“ и "Делфин" (разположен в малък залив между село Варвара и Ахтопол) ще са първите два екоплажа в България - преместваемите обекти ще трябва да са от екологични материали, заетата площ да бъде по-малко и т.н. За двата плажа предстои да се търсят концесионери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар