Зима

Зима
Пролет

7 април 2015 г.

Като видим дебелия край, започва голямото мислене

Едва ли остана българин, който да не е разбрал, че летният туристически сезон е пред провал, почти всеки ангарижарн с този бранш вече ни го е обяснил.

И причината я знаем – руснаците не щат да идват, защото са ги притиснали да почиват в Крим, и заради конфликта с Украйна по принцип. Малко успокоение е това, че руските граждани тази година и по други морски дестинации няма да ходят, все по същата причина. 

Разбрахме също, че дълбокият резерв от почиващи по родното Черноморие сме ние, българите. Повече от половината от които от години вече свикнаха дойде ли лято, да се изнасят в южните ни съседи Гърция и Турция, а някои и по-далече. Всъщност не просто по-далече, а по-далече от нашите бетонни курорти, също по причини, до болка познати.
 

Това обаче не пречи още по Великден в голяма част от курортите да се даде старт на новия сезон и първите чуждестранни туристи по морето ни да са факт. В което няма нищо лошо, по-добре е естествено курортите ни да не остават празни. Оптимистично трябва да звучи това, че повече от 100 хиляди израелци се очаква да ни спасяват от руския отлив. На остров Света Анастасия пък, към който традиционно има интерес, щяла да се проведе първата сватба, а пета година поред фондация ще чисти морските плажове, с помощта на доброволци. Всичко това все с цел да спасяваме туризма. 

Някак неясно обаче остава как туристичесикят бранш ще се реваншира и ще успее да върне българите, които през годините успя да прогони от нашенското море в търсене на по-уютно място, с по-добро съотношение цени-услуги, и най-вече с различно отношение. И опитите да се преодолее сривът в бранша само за тази година ли ще важат, или ще се извлекат поуки за в бъдеще и най-вече ще се вземат реални мерки. 

Или, както за повечето неща сме свикнали, и догодина ще започнем да мислим едва когато видим дебелия край и ще се действа според ситуацията, с надеждата пак да минем метър.

Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар