Зима

Зима
Пролет

27 април 2015 г.

Die Welt: Против руските танкове нямаме шансове

Най-добрият немски танк Leopard 2 няма бронебойни боеприпаси, които да са ефективни против руските танкове, пише за германския вестник Die Welt бившият шеф на департамента по планиране във военното министерство Ханс Рюле.

Според Рюле, още в средата на 1980-те Бундесверът и вътрешното разузнаване на ФРГ дошли до неутешителния извод, че снарядите на „най-добрия танк в света" Leopard 2 не са способни да пробият бронята на съветския Т-80.

Проблемът се заключава в това, че боеприпасите за Leopard 2 се изготвят на основата на волфрамов карбид, а не на обеднен уран, пише Рюле. Обаче германските власти решили да избягнат всичко, където има думата „уран", макар натовските съюзници САЩ, Великобритания и Франция да използват подобни снаряди.

Сега Бундесверът използва танков боеприпас DM63 на основата на волфрамов карбид, които по бронепробиваемост практически се сравняват с американските боеприпаси от 1980-те години.

„Това обаче не е достатъчно, за да бъдат поразени новите модификации танкове Т-80 и Т-90 и още повече най-новия „Армата", пише Рюле. Във връзка с това плановете на Бундесвера да модернизира стотици свалени от въоръжение Leopard 2 нямат смисъл, отбелязва той, цитиран от Блиц.

„В отделни случаи не е изключено да съществува съвременна бронева защита, която да издържи на въздействието на противотанковите боеприпаси на Leopard 2" - са заявили от германското министерство на отбраната на въпрос на Die Welt.

„Против руските танкове нямаме шансове" - обобщава изданието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар