Зима

Зима
Пролет

8 април 2015 г.

НЕК се разбра с US-централите за тока

Цената на тока от американските централи ще е по-ниска, но това няма да се отрази на потребителите с намалена сметка.

Това стана ясно при подписване на споразумения в МС за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", на което присъстваха премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Споразуменията ще влязат в сила в края на юни, когато – срещу по-ниската цена, Националната електрическа компания ще трябва да изплати задълженията си към двете централи, които са общо около 700 млн. лв. Това ще стане с кредит, който БЕХ ще изтегли. Споразумението с AES предвижда намаляване на цената за разполагаемост с 14%, а с "Контур Глобал" със 17%. Очаква се това да спести около 100 млн. лв. годишно на НЕК или 1 млрд. лв. до края на срока на двата договора за изкупуване на електрическа енергия. Договорите няма да бъдат удължавани срещу отстъпката.

"Не искам някой да очаква, че това ще се отрази пряко на цената на тока", подчерта Петкова и допълни, че споразуменията ще позволят на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде "задържана". Според нея причината американските централи да се съгласят на споразумението е променената икономическа среда.

Премиерът Бойко Борисов обяви амбицията на кабинета през юни "да занулим приходите и разходите" на НЕК. По думите му желанието на правителството е НЕК да заработи на печалба дори с 1 стотинка, защото няма как да купува скъпо електроенергията и да продава евтино.

Няма как освен в "трънската сметка" - само там има три пъти да го режеш и то да е късо, разясни премиерът.
Борисов видя "резерви" по веригата – като се предоговорят договорите с всички производители "тихо, скромно, без парадност".

"Особено зелените енергии, такива неща са правени, че като дойдат констатациите, сами ще се запознаете", коментира той. Борисов обясни още, че "методично, бавно" се подрежда цялата схема, по която НЕК плаща задълженията си, а хората получават сметка за ток. Премиерът обяви, че очаква в рамките на 15 дни да приключат проверките, които се правят в сектора.

"Някои са правили паркове с евросредства. Присъединени, първата фактура отчели след 8 месеца. Събираме всичко това, накрая ще излезем с едно докладче и най-вероятно прокурорите ще се включат“, коментира той. Борисов определи тактиката си с думите „Без много шум, а повече дела“.

Премиерът каза, че на пръв поглед енергийният министър Теменужка Петкова изглежда "крехка жена", но водила преговорите с американските централи аргументирано. По думите му, ако бяхме тръгнали да разваляме договорите, нямаше да е добре имиджово, по същия начин не било приятно да се говори, че договорите с американските централи ощетяват хората.

Борисов не забрави и друг потенциален инвеститор – американската "Уестингхаус“ за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Уестингхаус“ са добре дошли в България като стратегически инвеститори и се надяваме да намерим начин и форма този проект да се случи при условията, които искаме – да дойдат не като търговци, а като стратегически инвеститор, заяви Борисов и изрази надежда „тихо, скромно“ преговорите да стигнат дотам.

Хулиан Небреда, президент на бизнес звено Европа на AES, обяви, че от компанията му смятат, че България може да бъде "Швейцария на Балканите", а моторът за това е ниската цена на енергията.

Нашите преговори бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател – че ще се стабилизира секторът електричество, изтъкна той.

Според Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3“ споразумението е много добро за България и добър компромис. За първи път виждаме партньор, с който можем да се ангажираме по конструктивен и отговорен начин“, подчерта той и изрази увереност, че правителството ще направи необходимото в сектора. Левсли обеща компанията да бъде у нас дълго време и определи двете централи като „бижута“ заради приноса им към екологията.

Американският посланик у нас Марси Рийс пък заяви, че двете фирми заедно са най-голямата американска инвестиция у нас. Тя изрази надежда, че споразуменията днес ще привлекат и други инвеститори със създаването на добър имидж на България.


dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар