Зима

Зима
Пролет

2 май 2015 г.

Машинки за 20 лв. ловят кръшкачи

Флашка и миникамера, прикрити в дистанционно за кола, дебнат за изневери и нелоялни работници

В интернет пространството процъфтява търговия с шпионски устройства, посредством които ревниви съпрузи могат да следят половинките си дали им слагат рога, мнителни работодатели да контролират лоялността на служителите и бизнес партньорите си, съкооператори да узнаят кой от комшиите им краде крушките във входа, или „доброжелатели” просто да спретнат компромат на някого.

Джаджите се продават на съвсем достъпни цени, като някои струват едва около 20 лв. Така например всеки може да се сдобие с USB устройство, чрез което да разгадае паролата на половинката си за Фейсбук, електронната поща или Скайп, след което да проследи цялата й кореспонденция с виртуалните й приятели в негово отсъствие, съобщава "Монитор". 


Нещо повече, апаратчето записва на текстов файл всяка команда, подадена от клавиатурата на компютъра. По този начин лесно се разбира кои сайтове са били посетени и какво точно е написал седящият пред екрана. 

За проследяването на сърфирането в нета е нужно единствено устройството да се монтира между клавиатурата и самия компютър. За целта флашката с вградена памет има USB гнездо в единия край, в което се пъха накрайникът на кабела на клавиатурата, а в другия е жакът, който се забожда в порта на компютъра. Програми като Revealer Keylogger вършат същата работа, без да е необходимо монтиране на допълнително устройство, а само да се инсталират на компютъра. Освен това чрез тях може да бъде закачен за следене и лаптоп. Повечето от тези прикрити програми обаче са платени, а който реши да си спести 80 лв. и да качи кракната версия, рискува да зарази с вирус компютъра си и всички пароли и други конфиденциални данни да попаднат и при недоброжелатели.

Най-елементарният начин за подслушване също става посредством софтуер и стандартния микрофон на компютъра за кореспонденция. Необходимо е само да се стартира програмата Audio Recorder в Windows и да се включи запис. За да не издаде намеренията си, този, който е прибегнал към този метод, трябва да се отърве от индикациите на екрана, че програмата е включена, включително на т.нар. task bar. Това става чрез друга програма - Win Hide Harsh. 


Предимството в случая е, че микрофонът улавя случващото не само в помещението, в което се намира компютърът, а покрива доста по-голям периметър. Недостатъкът от друга страна е, че след записването на звуковия файл чрез прикритата програма на компютъра, се губят часове в прослушването му за някой компромат и е необходима твърде голяма памет за съхраняването му. Освен това компютърът с микрофона не може да бъде скрит под седалката на колата, за да закове кръшкача. За това пък в интернет магазините за шпионска техника вървят като топъл хляб аудиорекордери във вид на флашка. След като се поставят на желаното място, те дебнат от засада. 

Устройствата, които вървят по 40-50 лв., се включват и започват да записват едва тогава, когато засекат звук от 65 dB. Така се пести от паметта им, позволяваща записване на разговори, от около 70 часа и от енергията на батерията, която има капацитет за около 15 часа записи. И не на последно място се пести време за преслушване на записите впоследствие, тъй като се съхраняват само провелите се наоколо разговори.

Сред хитовите джаджи са и GPS предавател, който издава местонахождението на „мишената”, електронна шпионка, която заснема всеки посетител, слънчеви очила, с които се вижда всичко отзад, както и миникамера, прикрита в дистанционно за аларма на автомобил или в очила, шапка, ключ за осветлението, електрическа крушка, детектор за дим, картина, закачалка, стенен часовник, запалка, химикалка, пръстен и дори в колан или копче за риза. 


Цените на очите под прикритие, дебнещи за компромати, тръгват от 20-30 лв. Недостатъкът при по-евтините модели е, че батерията им издържа едва около 1 час в режим на запис. Срещу петдесетина лева отгоре обаче всеки може да се оборудва с аналогичен модел, който записва с далеч по-добро качество, а батерията му издържа много повече. Всички устройства разполагат със сензор за движение, който при режим на изчакване активира камерата само когато е необходимо. Това позволява джаджите да се използват и като своеобразна аларма, която да известява за неканени гости в дома или автоджамбази.

Срещу някой лев отгоре шпионите могат да се снабдят с далеч по-умни джаджи, записващи звук и картина от случващото се наоколо. Машинките могат да се управляват от разстояние чрез GSM с изпращане на SMS-и, като за целта освен карта с памет трябва да разполагат и със SIM карта. Когато стане интересно, те позвъняват на подадения им номер, а след вдигане на слушалката започват да предават в реално време до телефона звук и картина от случващото се край тях. При позвъняване от телефона към поставена в устройството SIM карта пък то започва да предава звук, а ако е снабдено с камера и картина, до прекъсване на „разговора”.

Търговци, държащи едни от най-хитовите в момента български сайтове за продажба на шпионска техника, споделят, че имат клиенти, готови да пръснат хилядарка и отгоре за да се подсигурят с арсенал от джаджи за тотално следене на набелязаните мишени.

Миникамерите под прикритие са скрити в какви ли не предмети, включително и дистанционно за автоаларма

Няма коментари:

Публикуване на коментар