Зима

Зима
Пролет

19 май 2015 г.

Васил Михайлов ще получи специалната награда на „Златната липа“ 2015 за цялостен принос в киното

Големият драматичен и киноактьор Васил Михайлов ще бъде специалния гост на тазгодишното издание на филмовия фестивал „Златната липа“ (30 май – 3 юни) в Стара Загора.
 
Васил Михайлов ще посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора, в която вече растат липи, посадени от предходните носители на наградата – актрисата Мария Статулова и италианския актьор и режисьор Джанкарло Джанини. 

Наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното ще бъде връчена на бележития български актьор на 3 юни. Новината беше съобщена от директора на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева. Церемонията по засаждане на липата и откриване на звезда на славата на Васил Михайлов ще се състои на втория фестивален ден – 31 май (неделя) от 12,30ч., до западния вход на Държавна опера Стара Загора.

Васил Михайлов е знаково име в историята на българското кино. Той е роден в Стара Загора на 6 април 1938г. Казва, че и до ден днешен е силно свързан с родния си град. Като дете е бил ученик в V-то средно (сега основно) училище в Стара Загора. В училището по онова време е имало драматичен състав, в който Васил играе първите си театрални роли и се увлича по актьорската професия. 


През 1964г. завършва ВИТИЗ “Кр. Сарафов” в класа на проф. Мандаджиев. В киното и на театралната сцена изиграва десетки знакови роли. Пресъздава образите на 11 големи исторически личности като Хан Кубрат, Хан Крум, Стефан Стамболов, Александър Стамболийски и много други. В сърцата на поколения българи остава незабравим като Капитан Петко Войвода в едноименния телевизионен сериал. Навярно ролята му пасва толкова добре и заради неговия произход - родът му произхожда от бежанско семейство от Мараш – Западна Тракия. И днес Васил Михайлов подкрепя движението на тракийските дружества в България. През 1995г. е обявен за почетен гражданин на своя роден град.

Фестивалът „Златната липа“ 2015 ще бъде открит на 30 май (събота) в сградата на Старозагорската държавна опера. Входът за церемониите по откриване и закриване на фестивала, както и за всички прожекции от програмата на събитието, са напълно безплатни и при вход свободен за желаещите да станат част от киносъбитието на годината.

Васил Михайлов като Капитан Петко Войвода

Realzoom.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар