Зима

Зима
Пролет

19 май 2015 г.

Няма връщане назад за “Южен поток”

Сергей Правосудов: Европейските чиновници играят своята игра, която няма нищо общо с истинската европейска политика
 
 "Няма връщане назад" - така започва анализ на руската информационна агенция „Новости" относно проекта „Южен поток". Според автора по планираното трасе никога няма да потече руски природен газ за Европа, а шансът сега е „Турски поток", освен ако Брюксел не е готов да закопае и този проект.

РИА Новости се позовава на заявленията, които висшите чиновници и президентът Владимир Путин правят за развитието на „Южен поток", цитира investor.bg. По думите на Путин Европейската комисия не е спомогнала за реализацията на проекта, а последната капка е била „мъчителният избор на България, която не е могла да се реши да даде разрешителното за строеж на морската част".

Да се анализират мотивите, които накараха Брюксел да забрани на България да строи газопровода, няма смисъл - нещата вече са приключили, заявява РИА Новости.

Агенцията цитира и мнението на директора на Института за национална енергетика в Русия Сергей Правосудов, според когото европейските чиновници играят своята игра, която няма нищо общо с истинската европейска политика.
 

Правосудов е категоричен, че ако се отнася до чиновниците в Брюксел - страните от ЕС изобщо няма да купуват газ от Русия и не биха се безпокоили как ще живеят хората и индустрията без природен газ.

Според него южните държави от ЕС не са защитили интереса си, както го е направила Германия (с реализацията на „Северен поток" - бел. ред) и са се отказали от изгоден проект.

В своя анализ на ситуацията РИА Новости се спира и на проекта „Турски поток". Авторът посочва параметрите на проекта - четири тръби по дъното на Черно море, които ще се отправят към турския бряг, а не както предвиждаха плановете за „Южен поток" - към Варна. Страните от ЕС сами ще трябва да решат как да получат газ от хъб на гръцко-турската граница, се посочва още в материала.

Според изданието ще има държави, които ще се облагодетелстват от проекта повече от другите. Една от тях е Гърция, която в момента купува скъп газ заради повечето транзитни такси.

А Брюксел, след като е разрушил мечтите на България за „огромна инвестиция и работни места", налагайки й да се откаже от „Южен поток", ще се опита да направи същото и с Гърция, предупреждава един от експертите в Съюза на нефтената промишленост на Русия - Рустам Танкаев.

Българското правителство заяви, че на този етап официално заявление от страна на „Газпром" до страните, които участват в „Южен поток", за неговото прекратяване още няма.


Няма коментари:

Публикуване на коментар