Зима

Зима
Пролет

14 май 2015 г.

68-ят кинофестивал в Кан е открит (галерия)

Фестивалът се откри с прожекция на филма "С високо вдигната глава" на Еманюел Берко

 Започна 68-ят международен кинофестивал в Кан, предаде Франс прес. И тази година официалната церемония по откриването му бе свързана с лимузини със затъмненни стъкла и пищни тоалети.

Сред знаменитостите, които минаха по червения килим, бяха Изабела Роселини, Джулиан Мур, Наоми Уотс, Еманюел Дево, Гийом Галиен, Еманюел Беар.

Фестивалът се откри с прожекция на филма "С високо вдигната глава" на Еманюел Берко с Катрин Деньов в една от главните роли. Това е първият случай от 1987 година насам, когато със заснет от жена-режисьор филм се слага началото на престижния кинофорум.

Тази година световни колоси в киното, сред които личат имената на италианеца Паоло Сорентино и на американеца Гюс ван Сант, ще се състезават за наградата "Златната палма". С интерес се очаква и новият филм на Матео Гароне. В конкурсната програма, включваща 19 заглавия, пет ще бъдат френски.

Тук личат имена, които са добре познати на "Кроазет", като това на Жак Одиар с Голямата награда на журито за "Пророк" през 2009 година. Той и сега е сочен сред фаворитите за награди. Не липсват и нови попълнения като Стефан Бризе и Гийом Никлу, който си позволи лукса да режисира мастодонтите на френското кино - Изабел Юпер и Жерар Депардийо в "Долината на любовта".

Извън конкурсната програма бъдат показани "Лудият Макс 4: Пътят на яростта" на австралиеца Джордж Милър с Том Харди и Чарлийз Терон, "Ирационален човек" на Уди Алън с Хоакин Финикс и Ема Стоун, както и документалната кинотворба на Асиф Кападия за живота на Ейми Уайнхаус.




Няма коментари:

Публикуване на коментар