Зима

Зима
Пролет

14 май 2015 г.

Върховният съд в Белград реабилитира генерал Драголюб (Дража) Михайлович

Западните Балкани затъват в блатото на режисирания неонационализъм, а това вещае нови кървави провокации.
 
Върховният съд в Белград реабилитира напълно Драголюб (Дража) Михайлович, водач на четническото Равногорско движение по време на Втората световна война. 

Четниците на "Чича Дража" воюваха едновременно против нацистите и срещу комунистическите партизани на Тито. Четниците на Дража Михайлович са избили хиляди червени партизани. След войната е заловен, осъден и разстрелян на 17 юли 1946 г.

Белградската палата на Върховния съд на Сърбия реабилитира напълно командира от Кралската армия ген. Драголюб (Дража) Михайлович. По този начин му се връщат посмъртно гражданските права, след като е осъден в политико-идеологически процес от комунистическия режим през 1946 г., пише "Курир". Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване според Закона за реабилитациите. Постъпки за реабилитацията бяха направени през 2009 г. от лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел и от принца престолонаследник Александър Караджорджевич.

Пред залата на съда се оформиха две групи, настръхнали една срещу друга - на последователите на четническото движение и на  комунистите-сталинисти. Между тях бяха разгърнати многочислени полицейски части. "Какво искате? Да не би да искате да се бием и отново да се пролее сръбска кръв?", провикна се един от новите четници. 


Воислав Шешел определи решението на съда като знак за помирение между сърбите, което очевидно не се споделяше от протестиращите комунисти-сталинисти.
 

Дража Михайлович е разстрелян два дни след прочитането на присъдата на 17 юли 1946 г. Генералът няма гроб. Останките му са изнесени от мястото на разстрела в неизвестна посока. Поради липса на други доказателства с решение на съда от 2013 г. за дата на смъртта е обявена датата на произнасяне на присъдата - 17 юли 1946 г., тъй като съдът твърди, че Дража Михайлович е убит тогава, а не два дни след произнасянето на присъдата.

След произнасянето на присъдата на Върховния съд в Белград ексклузивно обръщение направи сръбският патриар Ириней, предаде "Неделник". "Нормално е Църквата да смята, че процесът за реабилитирането на Дража Михайлович следваше своя ход. НЕКА ИСТИНАТА НАЙ-НАКРАЯ ДА ПРОГОВОРИ. Надявам се, че ще проговори.", заявява патетично патриархът за многогодишния процес. Според него процесът може да има огромно значение за сръбския народ, за да се постави точка на идеологическото разделение на Сърбия.

"Истината е най-лековите за всички нас. И за народа, и за църквата. И за нашето минало, и за нашето настояще, и за нашето бъдеще.", каза патриарх Ириней, цитиран от "Неделник". "Исках да отида и да окажа поддръжка на истината, но бях възпрян от Събора на СПЦ. Църквата имаше свой представител.", заяви патриархът на Сърбия Ириней.

С решението на Върховния съд на Сърбия за реабилитирането на легендарния Равногорски четнически водач се рефрешва митологията за Драголюб (Дража) Михайлович и се налива масло в огъня на великосръбския национализъм и шовинизъм.




bgsniper.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар