Зима

Зима
Пролет

28 май 2015 г.

Проф. Теодора Димитрова е новият ректор на Стопанската академия в Свищов

Битката за ректорския пост не мина гладко

 35-годишната професор Теодора Димитрова стана ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов. Тя бе избрана със 108 гласа "за" от 131 присъстващи.

Така младата преподавателка по Финанси стана наследничка на досегашния ректор проф.  Величко Адамов. Той изкара два мандата. За изминалите 8 години проф. Адамов се прочу, след като около него гръмнаха скандали като научен ръководител на плевенския лобист Красимир Георгиев и соарета с фолкпевици, възпитанички на ВУЗ-а.

Разследван беше за финансови операции с пари на академията, но проверките бяха прекратени с мотив, че няма данни за извършени нарушения. Вълнения предизвика присъждането на професорската му титла от румънски университет. Трусове имаше и покрай идеята му да изгради алея с паметници на бившите ректори на академията, за които имаше жалби, че са финансирани от преподавателите и са вдигнати незаконно.

Битката за ректорския пост не мина гладко.

Още преди два месеца бе сформиран Инициативен комитет, който провъзгласи доц. Иван Марчевски като кандидат за поста. С наближаването на вота привържениците му депозираха жалби до Административния съд във Велико Търново, до Районната прокуратура в Свищов и до министерството на образованието за допуснати нарушения при подготовката за провеждане на Общо събрание. В Административния съд в старата столица бе образувано дело, което ще се гледа на 9 юни.

"Докато не бъде разгледана жалбата срещу Общото събрание от съда, то не би трябвало да се състои. Въпреки това на 20 май бе проведено първото заседание на новото Общо събрание, на което бе издигната кандидатурата на проф. Теодора Димиторва. Доц. Иван Марчевски пък отказа участие заради становището на прокуратурата и просветното министерство, че в академията се допускат нарушения", коментира юристът Калин Костов, който е сред поддържниците на доц. Марчевски.

Според прависта сега казусът е в ръцете на министъра на образованието, който трябва да го разреши. "Новоизбраният ректор е нелигитимен, а мандатът на стария е изтекъл. Заради това още в петък от министерството трябва да назначат служебен ректор", категоричен е Калин Костов.

Проф. Величко Адамов пък не крие, че е доволен от избора на проф. Теодора Димитрова. "Тя беше най-младият професор в страната. Сега вече е ректор. Такива кадърни и амбициозни хора трябва да се издигат, а ние по-опитните ще им помагаме в управлението. Изборът е напълно законен. Имаме официално становище от съда, в което се казва, че обжалването на процедурата за Общо събрание не спира нейното изпълнение", коментира пред "Труд" проф. Величко Адамов.

Той заяви, че по време на кампанията за обидни квалификации е завел дела за клевета срещу двама професори от академията и е предявил искове за по 100 000 лв. обезщетения.


Проф.Теодора Димитрова е новият ректор на Стопанската академия в Свищов

Няма коментари:

Публикуване на коментар