Зима

Зима
Пролет

28 май 2015 г.

Анонимност невъзможна

Искате ли да разберете на кого е непознатият мобилен номер, който ви звъни вече трети ден посред нощ?
 
Влезте в интернет, изпишете цифрите в създадения за целта сайт, и ще видите името на собственика на телефона. Интернет е удобство, но е и опасен. 

Социалните мрежи и различните приложения могат да ни свържат със стар приятел, да ни помогнат да открием нечия самоличност, но могат и да навредят на самите нас. Експертите по киберпрестъпност съветват да бъдем внимателни. Кое е последното приложение, което свалихте за смартфона си? Внимавайте, защото през него някой може да издърпа контактите и паролите ви.
 

Киберпрестъпления се правят и през социалните мрежи. Експертите предупредиха, че в 80 на сто от случаите става дума за детска порнография. Вие виждали ли сте какви снимки качва дъщеря ви във Facebook? С кого си говори късно вечер през чата сестра ви? Бъдете внимателни и дръжте децата си под контрол.
 

Не, не е необходимо да ставате параноици. Редовно обновявайте операционната си система и инсталирайте антивирусни програми. Все пак имайте едно наум. Анонимността отдавна е мисия невъзможна. 

Този факт може да помогне и за разкриване на престъпление, и за извършването му. Затова преди да тествате да откриете самоличността на някого през номера му, по-добре първо защитете собствените си данни.

Ралица Русева, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар