Зима

Зима
Пролет

17 май 2015 г.

На по чашка с надзора

Защо посещенията на председателя на КФН Стоян Мавродиев и други регулатори при банкера Цветан Василев са недопустими

В кръга на шегата явно Цветан Василев е бил най-надзираваният финансист в страната. 


Само в последните две години председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев поне 35 пъти лично е идвал в офиса му. И то често след работно време.

Щеше да е смешно, ако не беше скандално. Във времето, в което са провеждани тези продължителни срещи, за които свидетелстват охранителните дневници от сградата на банкера, Цветан Василев контролираше инвестиционен посредник, управляващо дружество, застрахователна компания, публични компании, емитенти на облигации.
Мястото на един регулатор със сигурност не е на неформални регулярни рандевута с поднадзорните му лица. Още повече че датите, на които Мавродиев е ходил на крака при Василев, съвпадат с периоди, в които от КФН е зависело взимането на решения, свързани с интересите на банкера.

Това прави отговора на въпроса какво е правел Мавродиев там, а междувпрочем и други регулатори, сред които и подуправителят, отговарящ за "Банков надзор" Цветан Гунев, особено важен. Такъв обаче няма, защото председателят на КФН и тези на други органи, чиито имена фигурират в списъците, предпочетоха да се скрият от бурята и да не отговарят на въпроси.

Събеседник по желание

Най-много документирани посещения на Мавродиев има от 2013 г., като в периода 8 юли - 9 декември председателят на КФН е записван при охраната пред кабинета на Василев общо 19 пъти. Една от срещите, проведена на 15 октомври, е продължила близо три часа, показва сверяване на часовете на влизане и излизане от сградата.

Засеченият период през 2013 г. е интензивен на събития, в които КФН е трябвало да вземе решения, свързани с интересите на Цветан Василев. Първото от тях е във връзка с опита за продажба на ПОК "Доверие". Точно през месец юли КНСБ (в качеството му на малък акционер) съобщи, че Vienna Insurance Group (VIG), мажоритарен собственик на пенсионната компания, се готви да продаде дела си непрозрачно, което може да постави под риск пенсионната система. Оферта беше подадена от фирмата на Цветан Василев "Бромак", но впоследствие по-висока цена за "Доверие" предложи никому неизвестното дружество United Capital. Тогава финансовият регулатор трябваше да разгледа сделката и да прецени дали щедрият офшорен кандидат-купувач е достоен да сложи ръка на най-големият пенсионен фонд в страната с активи за 1.8 млрд. лв. и 1.25 млн. клиенти.

"Ще работим усърдно за да не допуснем съмнителни купувачи да придобиват дялове от финансовата система и ако имаме дори един микрон съмнение за купувача, той ще получи отказ", каза на 15 юли Стоян Мавродиев, цитиран от "Капитал". Дни по-рано, на 11 юли, той е бил при Василев в 16:13 ч., както и ден по-късно, на 16 юли, пак в късния следобед. В крайна сметка сделка за "Доверие" нямаше, защото Руската централна банка взе лиценза на Инвестбанк - институцията, контролирана от Сергей Мастюгин, представян за основен инвеститор в United Capital. Редакцията потърси Стоян Мавродиев, за да го попита верни ли са данните от охранителните дневници, в какво качество е посещавал Цветан Василев и дали посещенията са били свързани с казуса около пенсионната компания, но той не отговаряш на мобилния си телефон.

Възможно е тема на дългите събеседи да е бил и краят на медийния комфорт в ТВ7. През лятото на 2013 г. контролираната от Цветан Василев към този момент медия излъчи репортажи за дейността на Мавродиев по линия на офшорни компании на президента Росен Плевнелиев. По този повод тя претопли и разследвания на други медии (които дотогава TV7 игнорираше) - за купения от него апартамент в столичния квартал "Лозенец" с продавач Румен Николов-Пашата, за призовката, която Мавродиев отказваше да получи като свидетел по делото за пране на пари срещу смятания от МВР за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо. В началото на 2013 г. председателят на регулатора така и не се яви да обясни своите подписи по документи на фирми на Банев, поставени в някогашното му амплоа на адвокат, занимаващ се с регистрация на офшорни фирми.

Макар и по-труден за навързване с Цветан Василев, мотив за срещи между двамата може да се потърси и покрай преместването на КФН в нова сграда. Членове на ръководството упрекнаха Мавродиев, че е взел решението еднолично, а разследване за инвеститора в сградата стигна до поднадзорни на регулатора лица и хора, близки до Цветан Василев.

Охранителните дневници показват срещи на Мавродиев и Василев и през 2014 г., когато започнаха опитите за смяна на контрола върху "Булгартабак холдинг" и Lafka.

Стоян и приятели

И ако за самия Мавродиев почти винаги се намира място, това важи в още по-голяма степен за един друг политик, с когото пътищата му са добре преплетени - Димитър Абаджиев. Двамата са близки още от времето когато Абаджиев е зам.-председател на СДС. Впоследствие той напуска партията, за да участва в сформирането на ДСБ, а съпругата на Мавродиев Ива става шеф на фондация "Демокрация". През 2006 г. двамата напускат и основават движение "Единен демократичен път", което впоследствие подкрепя ГЕРБ на изборите, където пък сред съоснователите на партията е Стоян Мавродиев.

Друга пресечна точка като редовен посетител на сградата на бул. "Цар Борис III" е и бившия зам. енергиен министър Мая Христова. Допреди кариерите им в политиката тя и Мавродиев са съдружници в няколко дружества.

Стоян и колеги

Освен председателя на надзора с посещения в кабинета на банкера са записани и други представители на финансовия регулатор. На 3 февруари 2014 г. е отразена визита на Николай Попов, като два дни след това и Мавродиев е ходил при Василев според дневника. Попов е ходил при банкера и на 1 август 2013 г. Потърсен да верифицира данните, бившият надзорник на инвестиционната дейност затвори мобилния си телефон.

Регистрирана е и среща между Ралица Агайн-Гури и Цветан Василев от 13 септември 2013 г. През януари 2014 Ралица Агайн бе назначена в КФН за заместник-председател след няколкогодишно отсъствие от регулатора. Има записано посещение и на Андон Георгиев, гл. секретар на комисията - длъжност, създадена по времето на Мавродиев, на която той назначава своя бивш партньор в бизнеса с регистриране на офшорни компании.

Иначе извън КФН в списъка макар и с по-скоро епизодични гастроли могат да се видят и имената на председатели на други ключови регулатори - Петко Николов (Комисия за защита на конкуренцията) и Веселин Божков (Комисия за регулиране на съобщенията).

Пак ще се срещнем

Все пак след ден мълчание Мавродиев коментира пред "Нова телевизия", че няма намерение да влиза в оправдателен режим. "Това е моята длъжностна характеристика и задължителна част от моята работа, както и от работата на всеки един финансов регулатор по света. А тя е да се среща с всички компании. Срещал съм се с г-н Василев - служебно, както в неговия офис, така и в сградата на Комисията за финансов надзор", заяви Стоян Мавродиев.

Това обяснение обаче не издържа на какъвто и да било логически тест и граничи с абсурда. Всъщност работата на регулатора е именно да е на достатъчна дистанция от поднадзорните лица, за да избегне всякакви подозрения в зависимости. А когато става въпрос за срещи с лица, които впоследствие са обвинени във финансови престъпления, случили се благодарение и на надзорни пропуски, детайлните обяснения са просто задължителни.

Работата на Мавродиев, поне тази, за която всички ние като данъкоплатци плащаме, е да осъществява и координира качествен надзор на небанковия сектор. И тя се върши не чрез лични посещения в непривични часове (и не по подобие на управителя на БНБ Иван Искров чрез певчески дуети), а чрез надлежни проверки.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар