Зима

Зима
Пролет

17 май 2015 г.

Пласьори на „демокрация"

От всичко, което четем, слушаме и гледаме за ставащото в Македония, остава впечатлението, че положението там по нищо не се различава от ставащото в България - повсеместна корупция, изключително нагла шуробаджанащина, тотално несъобразяване с опозицията.
 
Съответно, напълно естествено е в Македония да има много хора, които да са силно критични към настоящата власт и да протестират, настоявайки за нейната смяна. 

След като у нас някое управление за година, две или три успява да сътвори чудовищни безобразия, представяте ли си какво са успели да свършат управляващите в братска Македония през последните девет години, откакто на власт е правителството на Никола Груевски. И протестите срещу него изглеждат напълно естествени и оправдани.

И някъде в този ред на мисли на всеки непредубеден анализатор би трябвало да му светне червената лампа. Защото се появяват едни много смущаващи аналогии от съвсем близкото минало. Аналогия първа - бяха ли оправдани протестите в България срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Разбира се, че бяха оправдани. Аналогия втора - беше ли нормално хората в Украйна да протестират срещу начина, по който бившият президент Виктор Янукович управляваше държавата? Разбира се, че беше нормално. 


Ненормалното идва, когато към тези оправдани от всяка гледна точка протести, се прилепят едни лица и организации, чиято задача е да използват обяснимия гняв на хората за своя изгода и за изгода на чуждестранните си спонсори. И в България, и в Украйна, а сега и в Македония към протестите се присламчват едни хора, които аз наричам пласьори на "демокрация". Така както наркотърговците продават едни цветни и весело изглеждащи хапченца, от които ви става хубаво, така и тези пласьори на "демокрация" ви заглавичкат с понятия като "върховенство на закона", "евроатлантически ценности", "морал в политиката". Разбира се и на двата типа пласьори не им пука как ще се чувствате вие след време. Единствената им цел е да си продадат стоката.

В България с подобен тип търговия се занимават грантовите анализатори. Това са хора, чието съществуване зависи от поредния американски транш. Подобно на наркозависимите индивиди и те чакат с огромно нетърпение поредната доза, само че финансова, защото в противен случай ще изпаднат в тежка абстиненция. А западните донори с удоволствие ги захранват, стига грантовите анализатори да се придържат плътно към спуснатия им конспект. Те нямат проблем да изпълняват поръчки. 


Преди 1989-та година тези лица втълпяваха в главите на студентите си догмите на научния комунизъм, а сега с удоволствие им втълпяват догмите на развития евроатлантизъм. През последните двайсетина години в България се очерта една интересна тенденция. Оказа се, че от някогашните партийни пропагандатори се получават най-активните грантови анализатори. Единствената разлика е, че сега не говорят за тържество на комунизма, а се прекланят пред евроатлантическите ценности. Срещу много по-голям хонорар, разбира се.

Какво общо има всичко това с Македония? Ужасно много общи неща има. Дори само заради това, че от дълги години някои от най-активните български грантаджии върлуват именно на македонска земя. Официалната им работа е да подмомагат "развитието на гражданското общество". А неофициалната, тоест същинската им задача е да превърнат Македония в американски протекторат. Целта е там да се случват неща, които са изгодни на чуждите спонсори, а неща, които са им неизгодни, да не се случват. 


Е, газопроводът "Турски поток", който трябва да минава и през Македония, очевидно не е изгоден на тези, които раздават грантовете. Значи не трябва да го има. За да бъде претворена в действия тази висша евроатлантическа цел, са позволени всички средства. Като се започне от създаването на перманентно политическо напрежение в страната и се стигне до разпалването на етнически конфликти. Знаете ли, като гледам какво се случва сега в Македония, направо се радвам, че през България не минава важен газопровод. Да, така губим пари и влияние, но си спестяваме военни действия. Нали се сещате каква перфектна етническа буря са в състояние да организират чуждестранните ни приятели на територията на България? Видяхте какво стана в Украйна. Под благовидния предлог за борба с някакъв корумпиран режим, първо беше извършен държавен преврат и, второ, беше разпалена гражданска война. 

И всичко това, разбира се, с активното участие на тамошните "прозападни" активисти. Изобщо нямам съмнения, че нашенските грантови дейци ще направят същото и в България. Стига да получат съответните указания. И съответните финансови инжекции.

Петър Волгин, "Деконструкция", БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар