Зима

Зима
Пролет

16 май 2015 г.

Мюнхен - столицата на Бавария (галерия)

 В югоизточната част на Германия, сгушен в полите на Баварските Алпи се намира град Мюнхен - столица на провинция Бавария и третия най-голям град в страната след Берлин и Хамбург.
 
Разположен по протежение на бреговете на река Изар, той заема площ от 310,43 кв. км и е дом на близо 1.35 милиона души.

Историята на Мюнхен започва през 1158 г. като поселище, а за негов основател се счита Хайнрих Лъва, херцог на Бавария и Саксония. Половин век по-късно той е обявен за град и е укрепен. През 1327 г. Мюнхен е изцяло опожарен, но e издигнат повторно от Лудвиг IV. По време на 30-годишната война през 1632 г. градът е превзет от Швеция, но Хабсбургите си го връщат отново през 1705 г. 


Мюнхен бързо се разраства и се превръща в един от най-големите градове в Европа. През 1759 г. е основано първото учебно заведение - Баварската академия на науките, а от 1806 г. града е столица на новата държава Бавария. Няколко години по-късно, през 1826 г. в Мюнхен отваря врати и друго престижно висше учебно заведение - Университета Ландсхут, преименуван днес на Лудвиг-Максимилиан.

Като град и туристическа дестинация, Мюнхен е разцепен между двете крайности. Разхождайки се по улиците ще откриете автентични исторически съкровища и в същото време ще сте заобиколени от модерни бутици и лъскави беемвета. Музеите, които демонстрират богата култура и традиции съществуват рамо до рамо с местата за забавление и развлечение.

 Името на Мюнхен се свързва с най-голямата бирена фиеста в света, а именно прословутият Октоберфест, който привлича близо 6 милиона посетители и почитатели на халбите ежегодишно. За пръв път мероприятието се провежда на 12 октомври 1810 г. когато в чест на сватбата на принц Лудвиг Баварски с принцеса Терезия фон Заксен-Хилдбургхаузен на ливадата пред градската кула били поканени всички жители на града, за да изпият по чаша-две за здравето на височайшите младоженци. От тогава насам традицията се спазва всяка година, като по някое време празненствата се пренасят на поляните край града, където завършват с конни състезания. 


1896 година бележи началото на Октоберфеста такъв, какъвто го познаваме днес, с тонове бира. Тогава местен бизнесмен, работещ с тукашните пивовари, опънал огромни шатри, под които на фона на традиционната баварска музика на корем се леело пенливото пиво. 16-дневния фестивал се провежда от края на септември до първия уикенд на октомври.

Освен с шумното бирено шествие Мюнхен привлича много туристи и с богатата си колекция от исторически и културни забележителности. В центъра на града се намира най-красивият площад в Баварската столица - Мариенплац, където интерес представляват богато украсения часовник с движещи се фигури на фасадата на Новото кметство и колоната на Дева Мария – позлатена статуя от 17 в., издигната от Максимилиан І след края на шведската окупация, за да ознаменува края на чумната епидемия, при която умират около една трета от жителите на града. За отмора може да посетите Английската градина - огромен, красив парк, напомнящ на легендарния Сентръл парк в Ню Йорк, но по-голям от него.

На остров в река Изар се намира Германския музей (Deutsches Museum), който е един от най-старите и най-големите музеи на науката в света. Мюнхен може да се похвали и с няколко музея на изкуството - Старата и Новата Пинакотека и Пинакотека на модерното изкуство. Първия представлява впечатляваща тухлена постройка във венециански ренесансов стил, построена в началото на 19 век, за да приюти личната колекция от произведения на изкуството на Лудвиг I. Днес в него са изложени творби на художници от Средновековието до средата на 18 век, както и шедьоври на Ранния северен ренесанс, което го превръщат в една от най-значимите картинни галерии по света, съперничеща си дори с Лувъра.

Друга известна сграда в Мюнхен е Фрауенкирхе, позната още като Катедралата на „Света Дева Мария” или катедралата „Св. Богородица“. Отличена като символ на града тя се разпознава отдалече по двете си високи близо 100 метра кули-близнаци.

Не пропускайте да надникнете и в сградата на автомобилния гигант BMW, където се намира неговия овален музей. Тя е построена за Летните олимпийски игри през 1972 г.



Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар