Зима

Зима
Пролет

12 май 2015 г.

Борисов и независимостта на БНБ: Кукай ми, моме Калино

По време на интервюто си по bTV премиерът удобно пропусна някои моменти около управителя на централната банка Иван Искров

"Не мога да си обясня нахалството на Искров и след този клип да стои на този пост". 


Възмущението е на премиера Бойко Борисов, а поводът за репликата е прословутият клип от частна веселба месеци преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) - управителят на БНБ Иван Искров и поднадзорният собственик на фалиралата банка Цветан Василев прегърнати и развеселени изпълняват "Моме Калино" – гледали сте го.  

Коментарът на премиера се появява на фона на кадри от клипа по време на едночасовото живо интервю на Борисов по bTV, което е толкова амбициозно с политематичността си, че никоя тема не успява да получи достатъчно дълбочина.

Репликата на Борисов е лицемерна. Премиерът се възмущава от поведението на Искров, сръчно игнорира следващата снимка, на която същият Искров е в дружелюбна прегръдка с финансовия министър от сегашното правителство (6 декември 2014, Денят на банкера, министър Горанов би трябвало да е също толкова възмутен, но не изглежда така) и продължава за зрителите: БНБ е независима, не можем насила да го махнем преди да му изтече мандата.

Моля?

Нека припомним, че Иван Искров на два пъти изрази готовност да депозира оставката си, "ако управляващите номинират негов наследник" (нагло е, наистина, да поставя условия). Управляващите така и не предприеха нищо, а някъде в задкулисието се постигна договорка, че изпълнителят на "Моме Калино" ще довърши мандата си. Борисов е участник в това споразумение по съображения, които никой не го подкани да коментира.

Нещо повече. Миналия ноември след среща между Борисов и Искров изтече информация, че оставката на "независимия" гуверньор е договорена срещу назначаването му за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. Новината беше неофициално лансирана в куп медии, в това число "официозът" "Стандарт". Но предизвика възмущение – като това на премиера сега, но по-автентично. 


Широка гласност тогава получи реакцията на депутата от БСП Георги Кадиев във Facebook профила му. "Нахално, нагло, арогантно решение на правителството да изпрати Искров в Черноморската банка. Изплюха се във физиономията на цялото общество. Искров уби доверието в ключова институция, и... го наградиха с държавен пост зад граница… Поздравявам ГЕРБ и Реформатори с култовата песен "Кукавица" на сръбската турбо-фолк певица Цеца", написа тогава Кадиев. 

В рамките на часове Борисов и Горанов свиха платната и отрекоха договорката. Само от десетина дни по-късно датира въпросната снимка от Деня на банкера – Искров и Горанов засмени. Присъствалите на събитието помнят и аудио – тогава в изказването си пред банкерите гуверньорът обяви, че ще се разделят когато му свърши мандата - т.е. през октомври тази година.

Независим?

Огромно лицемерие е да се изважда аргумента за независимостта на централната банка когато стане въпрос защо гуверньорът, допуснал 5% от БВП да изтекат в канала, година по-късно е още на мястото си.

Та Иван Искров е зависим от прокурорите, от Борисов, от файловете, които Цветан Василев къта в телефони и чекмеджета, от миналото си, за бъдещето си. Това е по-вероятната причина да остане на поста до края на мандата.

Не знаем как е възникнала зависимостта на Искров по време на първия му мандат в БНБ. Важно е да се отбележи обаче, че след дълга патова ситуация НДСВ прокарва кандидатурата му след договорка с ДПС – партията, която има какво да каже за КТБ. Вторият му мандат - отиващата си тройна коалиция опитва да преизбере Искров няколко месеца предсрочно – за да запази омертата. Идващият за пръв път на власт Борисов обявява преназначаването му за незаконно, ще го ревизира... нищо подобно.

"ЕЦБ ни каза, че му имат доверие и че е добре за банковата система, затова го подкрепихме за втори мандат и стотици пъти съм съжалил за това", са думите на Борисов сега.

Хайде на бас, че от Европейската централна банка нищо подобно не са казали. Може би някой на Борисов е казал, че някой друг така е казал, че от ЕЦБ така са казали.

Същата легенда се развява сега – от ЕЦБ били казали, че независимостта на БНБ трябва да се отстоява. Което, Борисов, Горанов, Искров удобно четат като "да си изкара мандата". Не. Да се отстоява независимостта на централната банка означаваше зависимият гуврньор да си замине веднага. Необходима е обществена критичност, политици, които вярват в независимостта, и журналисти, които питат до края на темата. 


Предизвикваме bTV следващия път да питат премиера докрай, дори и ако за целта трябва да му пуснат още малко багери, кофражи, тунели и мостове.


Иван Искров и Владислав Горанов на празненството по случай Деня на банкера, където гуверньорът обяви, че ще се оттегля когато му свърши мандата

Сapital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар