Зима

Зима
Пролет

20 май 2015 г.

Партиите се заклеха да не тролят. Но дали?

Пет от осемте партии в парламента се подписаха под декларация, че няма да използват платени коментатори, т.нар. тролове, за местните избори.
 
ГЕРБ, РБ, БСП, ПФ и БДЦ разкритикуваха практиката формациите да плащат за коментари във форумите в интернет и така да клеветят политически опоненти и да се опитват да формират обществено мнение. Идеята за декларацията бе на депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев.

"Осъждаме порочната практика в интернет пространството да се използват платени коментатори, които да насаждат омраза, агресия или оклеветяване на политическите опоненти, както и на неистинни коментари, имащи за цел да фрмират мапулативни нагласи в обществото", записаха в декларацията си депутатите.

В нея те декларират, че няма да използват умишлено платени коментатори, партийно или фирмено организирани. Партиите се подписаха и под покана към активното гражданско общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение. Петте парламентарни формации призоваха всички участници в изборите да се присъединят към тях.

По време на подписването се роди идея да се покани международната организация "Прозрачност без граници" да следи за спазване на споразумението.

"Така ще имаме трета независима страна, която ще бъде арбитър", каза Георги Георгиев от ГЕРБ. Чавдар Георгиев от БСП подкрепи идеята, но допълни, че организацията може да е друга. Той поиска декларацията да се разшри и в нея да се подпишат и представители на медиите.

Патриотът Петър Петров пък разкритикува ДПС и "Атака" за липсата на подкрепа за документа.

"Две от партиите, които винаги са декларирали азиатската си ориентация, не се подписаха. Надяваме се медиите да ги принудите", каза той.

Депутатите обясниха, че споразумението им е първа крачка в дълъг процес за отказ от платените коментатори. Те обаче не можаха да отговорят на въпроса как ще бъде гарантирано изпълнението на това споразумение.



dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар