Зима

Зима
Пролет

10 май 2015 г.

Ангела Меркел: Необходимо е да работим, да си сътрудничим и в най-сложните ситуации

"Червената армия изигра решаваща рола за освобождението на Германия"
 
 Германската канцлерка Ангела Меркел изрази задоволство от възможността да обсъди с руския президент Владимир Путин отношенията между ЕС и Русия и ситуацията в Украйна, предаде ТАСС.

"Добре е, че днес се срещнахме в Москва, за да обсъдим двустранните отношения между Русия и ЕС и разбира се, съдействието за териториалната цялост на Украйна", заяви тя на среща с руския президент. Канцлерката подчерта, че е важно съществуващите проблеми да се решат по дипломатически път.

Усилията са съсредоточени върху прилагането на споразумението за прекратяване на огъня между украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти, което беше договорено с помощта на Меркел и френския президент Франсоа Оланд през септември, отбеляза ДПА.

"Ние се поучихме от горчивия опит, от трудните ситуации", заяви Меркел. "Необходимо е да работим, да си сътрудничим и в най-сложните ситуации, каквато е сегашната, и да се стараем да постигнем дипломатически решения", добави тя.

Меркел благодари и за възможността да почете паметта на загиналите през Втората световна война.

"За мен беше много важно да дойда днес тук, за да може по случай 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия да почета паметта на загиналите от тогавашния СССР", подчерта тя.

Тя положи венец на Гроба на Незнайния войн близо до Кремъл в знак на помирение, след като вчера отказа да присъства на парада по случай 70-ата годишнина от края на Втората световна война в Европа, отбелязва Франс прес.
 В Германия помнят, че Червената армия е изиграла решаваща роля за освобождението на страната от фашизма, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в разговор с президента на Русия Владимир Путин. Германия носи отговорност за разразяването на войната, това е наша историческа отговорност, каза тя. - Ние винаги ще помним това, както и факта, че Червената армия изигра решаваща рола за освобождението на Германия.

Канцлерът на Германия отбеляза значението на почитта към паметта на воините, загинали по време на Втората световна война, която отдава с посещението си в Москва. „Като федерален канцлер, се прекланям пред милионите жертви, причина за които е предизвиканата от национал-социалистическа Германия война", отеляза Меркел, цитирана от ТАСС.

„Ние винаги ще си даваме сметка, че на народите от тогавашния Съветски съюз се падна най-жестоката участ да дадат голямата част от жертвите на войната", подчерта Ангела Меркел.

„Искам да напомня, че руските, украинските, белоруските и други бойци от Червената армия освободиха Берлин и заедно със западните си съюзници освободиха цяла Германия от нацисткото господство", посочи Меркел.


Руският президент Путин благодари на Меркел за посещението в Москва.

"Преди всичко бих искал да ви благодаря, че дойдохте да окажете почит на хората, загинали по време на Втората световна война, Великата отечествена война, в борба с нацизма", заяви той в началото на преговорите с германската канцлерка.

Путин добави, че е необходимо възможно най-бързо да се разрешат съществуващите проблеми между Русия и Германия.

"Днес съществуват известни проблеми. Колко по-бързо тези проблеми спрат да оказват своето негативно въздействие на развитието на отношенията, толкова по-добре", подчерта той. "Надяваме се, че в хода на днешната ни среща ще успеем да поговорим и за двустранните отношения, и за развитието на отношенията с Европейския съюз като цяло. И разбира се, за проблемите, които в момента са най-остри, включително за ситуацията в Украйна", добави Путин.

Отношенията между Русия и Запада са на най-ниското си равнище от Студената война поради конфликта в Украйна. Западните сили наложиха санкции на Москва, след като тя анексира Крим през март миналата година. Русия отрича да въоръжава сепаратистите, а Путин нарече санкциите "абсурдни".



Няма коментари:

Публикуване на коментар