Зима

Зима
Пролет

10 май 2015 г.

Сезонът на черешите

Ще ядем ли тази година български череши, внесени от Италия? Май че да.

Производителите на този прекрасен плод от Меката на черешите – Кюстендил признават, че италианците продават успешно своята продукция в страната ни, буквално са превзели пазарите ни и подбиват цената. 


Затова от този град производителите предлагат стоката си на изгодна цена, ако българите имат интерес към нея. Така тази година черешите ще струват около 2,20 лв за килограм.

Скъпичко, нали? Но цената е твърде приемлива, като се има пред вид че сезонът не бе на страната на производителите. Студовете направиха така, че продукцията да се забави. Въпреки трудностите, съседите от Румъния вече са проявили интерес към българските череши.

Излиза така, че май тази година италианците ще продават стоката си у нас, а ние – в Румъния. Но нека не забравяме, че и гърците са конкуренти у нас. Каква ли черешова война може да избухне, ако всеки започне да претендира да продава продукцията си в България.

Сезонът на черешите чука на вратите ни. А ние, консуматорите на този плод можем само да изискваме той да е вкусен и сладък. И да не ни пробутват италиански, гръцки или череши от други страни, ако може.


Фани Чоджумова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар