Лято

Лято

8 май 2015 г.

В очакване на битката за "Златната палма"

19 са златните листа в прочутата палма - толкова са филмите в конкурсната програма
 
 На булевард "Кроазет" в Кан ще има много вълнения по време на 12-дневния международен кинофестивал, предаде Франс прес. 

Въпреки че жителите са 74 000, обитателите по времето на мащабното събитие стават 200 000.

Именно и затова половината от средствата за фестивала са осигурени от държавата, градските власти в Кан, регионалните власти на Прованс-Алпи-Лазурен бряг, а останалата част - от официални партньори. Общо сумата е 20 милиона евро.

Деветима са членовете на журито, което на 24 май ще връчи "Златната палма" и основните награди в рамките на 68-ия кинофестивал в Кан. Журито, председателствано от Джоуел и Итън Коен, включва петима мъже и четири жени.

19 са златните листа в прочутата палма - толкова са филмите в конкурсната програма, които тази година участват в надпреварата за трофея. 


24 са стъпалата, които трябва да се изкачат, за да се влезе във Фестивалния дворец.

60 метра е дължината на червения килим, който се сменя преди всяка официална прожекция. Това означава, че всеки ден се разстилат червени килими с обща дължина 180 метра. 


36 000 са акредитираните на фестивала професионалисти, сред които около 4500 журналисти. 

800 са полицейските служители, които трябва да гарантират сигурността на професионалистите и туристите по време на фестивала.

83 са пълнометражните филми, които ще бъдат показани в рамките на тазгодишния фестивал. 


19 от тях ще участват в конкурсната програма, други 19 ще бъдат представени в рамките на Петнайсетдневката на режисьорите, а 11 - в рамките на Седмицата на критиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар