Зима

Зима
Пролет

12 май 2015 г.

Булгар, Булгар – мога да плувам гемеджийската и в телевизионно студио!

Такива са правилата на демокрацията! Хората имат право да питат Бойко Борисов за това, което ги интересува, а не за онова, което премиерът си мисли, че трябва да го питат. 

 
Това се нарича свобода на словото и противно на широко разпространеното мнение, тази свобода я имат не само журналистите, но и всички граждани!

Премиерът, разбира се, също е свободен да отговаря на конкретен въпрос с въпрос „Защо не питате предишния премиер?“. Проблемът е, че Пламен Орешарски отговаряше на много по-агресивни въпроси далеч по-сдържано и със сигурност по-смислено. И какъвто и да е бил бившият министър-председател, никой не може да го обвини, че в едно интервю е натопил свой коалиционен партньор най-малко два пъти, така както Борисов намаза ските на Костов.  


Колкото до отчетите за свършената и несвършена от един министерски съвет работа, истината е, че предишното правителство изтегли 1 милиард заем, а сегашното - 16 милиарда; че както преди имаше спрени европейски пари, такива има и сега; че строителството на инфраструктрни обекти нито е започвало по времето на Борисов, нито е спирало по времето на Орешарски. 

Колкото до банковата система, достатъчно е да се припомнят стенограмите от срещата при президента Плевнелиев, посветена на КТБ, за да стане ясно кой за чие спасение се е борил!

Но ако се върнем на случилото се в студиото на бТВ вчера, не може да не отбележим една много странна тенденция. Колкото повече Борисов говори за толерантност, толкова повече се налага интервюиращият го журналист да бъде нещо средно между Майк Тайсън и Хълк Хоган! Ей така! За всеки случай! 


Преди време водихме един такъв спор с колега от БНТ, че не може просто така Борисов да прекъсва интервю с друг политик, провеждано в кулоарите на парламента, без да е поканен. Тогава основният довод на колегата беше, че журналистката на Националната телевизия била 45 килограма с мокри дрехи и не можела да го спре. Но можеше да му направи забележка, най-малкото за да запази собственото си достойнство и това на медията, в която работи.

Е! Сега беше почти същото, защото Хекимян е по-дребен и от репортерката на БНТ. Единствената разлика идва от факта, че Борисов го бяха поканили в студиото, а не се натресе самосиндикално. И той, както си му е редът, по стара балканска традиция реши, че е не само гост, ами и стопанин на телевизията. Даже взе да дава акъл какви въпроси иска и да се сърди, че не му дали да изрецитира „правилните“ отговори!

В крайна смета, докато България е демократична държава, няма никакво значение колко много  Бойко Борисов бил се разсърдил, обидил или разочаровал. В публиката винаги ще се намира едно малцинство от хора, които няма да се впечатляват от случаен сбор генетични фактори като сила, размери на бицепса и агресия. По-скоро ще са притеснени от неслучайната липсата на възпитание, знания  и отчайващата липса на обща култура, излъчвани от телевизионния екран.

Добрата новина за Борисов е, че докато мнозинството реве в несвяст „булгар, булгар“, той ще може да плува колкото си иска гемеджийската (бел. авт. из „Бай Ганьо в банята“), редом до велик шампион като Майкъл Фелпс. Че може и да го задмине! 


Лошата е за всички останали!


Тони Стефанов, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар