Зима

Зима
Пролет

23 май 2015 г.

Изтърбушеното образование

Турският елит е разбрал, че инвестициите в образованието променят характера на нацията
 
 Всеки европеец, отивайки в Турция, няма как да не се чувства особено и различно. 

Ако идваш от Швейцария, Великобритания или от Австрия, Истанбул ще ти се стори твърде шумен, твърде мръсен, твърде разнообразен и претрупан, не особено подреден, даже хаотичен, с много тежък автомобилен трафик по улиците и какво ли още не. 

Всеки европеец може да открие страшно много несъвършенства в Турция и да обясни защо Турция не може да бъде член на ЕС - права на гражданите, цензура, авторитарни нагласи на властта, корупция, съдебна система, проблеми със свободата, със сигурност и пр. 

Но както и да злорадстваме ние българите относно Турция, има няколко безспорни факта в тази страна, които забиват нашата държава от ЕС в земята и ни отнемат всякакво право да раздаваме каквито и да било оценки за Турция. 

Първо, Ердоган се е погрижил да направи великолепен трамваен транспорт в Истанбул, който се движи самостоятелно и независимо от натъпкания уличен трафик. Той е бърз, чист, модерен и наистина удобен. Нищо общо с трамвайния пейзаж в България. 

Второ, метрото също е добре уредено, идеално поддържано, пътувайки с него трудно можеш да кажеш, че не си в ЕС - хората са облечени чисто, четат книги, слушат музика, мъжете стават от местата за да отстъпят място на жените, възпитана и културна атмосфера, в която се движат интересни млади хора. 

Трето, най-важното: независимо от всички недоразумения, които могат да се видят в Турция, университетите изглеждат прекрасно подредени, модерно обзаведени, с хубаво подрязани зелени площи, с чудесен климат за работа, едни добре оформени културни петна, които ако щете контрастират с останалото. 

Турция в лицето на своите управници е взела най-мъдрото възможно решение. Турският елит е разбрал, че бъдещето на една нация зависи от качеството, хигиената, атмосферата и естетиката на университетите. 

Турският елит е разбрал, че инвестициите в образованието променят характера на нацията, променят не просто умовете, но и нравите. Че именно парите и усилията, вложени в образованост и култура, ще премахнат всички недостатъци на сегашната действителност, включително мръсотията по улиците.

Калина Андролова, БНР, „Деконструкция"

Няма коментари:

Публикуване на коментар