Зима

Зима
Пролет

31 май 2015 г.

За кой се мисли Сеп Блатер?

Неприкосвен диктатор или обикновен ръководител със завидни умения

Президентът на ФИФА направи нещо, немислимо за множество други влиятелни ръководители на големи организации. Оцеля след безпрецедентен корупционен скандал и не само това, но спечели безапелационно изборите за нов мандат.

Излезе и каза, че той може и да е президент, но не отговаря за действията на подчинените си. Такава безпардонност е толкова втрещяваща, че чак е за завиждане.

До голяма степен и показва как Сеп Блатер гледа на самия себе си. БиБиСи събира мненията на хора, които през годините са имали пряко впечатление от начина на мислене и действие на човека, който уж никой не иска, а той все остава начело на най-популярната игра (и един от най-могъщите бизнеси) в света.

Наближавайки 80-ия си рожден ден, “вечният” Сеп Блатер прави доста неща, които правят мъжете на неговата възраст. Наслаждава се на дълги разходки в швейцарските Алпи, слуша класическа музика, решава кръстословици и судоку и обича да пийва по едно уиски вечер.

За разлика от всеки друг 79-годишен мъж обаче, Блатер е напълно убеден, че все още е най-подходящият човек да изведе ФИФА от дъното, на което се намира организацията след поредицата скандали, арести и полицейски разследвания. И очевидно не само той, след като получи нов (5-ти поред) мандат с огромно мнозинство.

Герхард Айгнер, уважаван дългогодишен генерален секретар на европейската централа УЕФА, дава своето виждане за “магията”, с която Блатер омайва делегатите във ФИФА: “Той има уникален талант да преценява хората, да открива слабостите им и да се възползва от тях в най-подходящия момент. Умее да очарова и да предугажда действията на другите в конкретни ситуации”.

Според Айгнер по този начин Сеп Блатер има всички козове в ръцете си и възможността да ги използва, когато е необходимо. “Той е дребен на ръст и определено има комплекс за малоценност. Затова и жаждата му за власт и място в центъра на вниманието е неутолима. Той си създаде собствен свят, в който е крал, император, папа. И ще брани този свят с цената на всичко. Би продал дори собствената си баба, но ще остане доживот”, споделя още Айгнер.

Бившият шеф в УЕФА разказва и любопитна случка от пътуване с Блатер: “Двамата бяхме поканени на съдийски семинар от Италианската футболна федерация. Форумът се провеждаше в Савой – регион, който е на границата с Франция. Поканих Сеп да пътува с мен, защото и той беше поканен. По пътя го питах дали трябва да говорим на италиански, когато дойде време за нашите изложения. Той ми отговори: “Това е Савой. Ще си говорим на френски!”. Така аз излязох на трибуната и говорих на френски. След мен се качи Блатер и изнесе лекцията си на... италиански. Ето това е истинският Сеп Блатер!”.

Единственото дете на шефа на ФИФА вижда нещата по съвсем различен начин. За Корин Блатер баща й е на позиция, която изисква твърда ръка. Но не само.

“Хората виждат как той се среща с много важни хора, вози се в лимузини и спи в свръхлуксозни хотели. Но зад блясъка стои много труд. За бюрото си в Цюрих, баща ми демонстрира в пълна степен най-голямата си сила – брилянтния ум. Това е тайната на неговия успех – удивителният начин на мислене”, не пести суперлативите си Корин.

Според нея баща й живее, за да е шеф на ФИФА. Това е моторът, който го държи на крака. Иначе бил семеен тип човек и обичал да прекарва свободното си време с най-близките. Но без ФИФА мисията на живота му ще изчезне.

“Мисля си, че когато вече го няма, когато не е начело на ФИФА, всички ще осъзнаят колко много направи той за футбола. Ще си казват ”той беше велик човек”. Благодарение на него светът е по-добро място”, завършва защитата на баща си Корин Блатер.

По отношение на привързаността на Сеп Блатер към работата му се изказва и Джим Бойс, настоящ вицепрезидент на ФИФА. “Той е толкова отдаден на организацията, че за него това е като брак. Апетитът му да се справя с всички проблеми не може да бъде задоволен”, твърди северноирландецът.

С впечатление от първо лице е и Александра Враге – световнопризнат експерт в борбата с корупцията. Тя е категорична: “Сеп Блатер е човек, който има силно усещане за безнаказаност. Той е напълно убеден, че всичко, което прави, е правилно”.

Враге влиза в независима комисия за мониторинг на управлението на ФИФА през 2011-та година, но подава оставка 2 години по-късно, тъй като препоръките й не се взимат предвид.

“На първия си обяд във ФИФА говорих с Блатер за властта, с която разполага. Той ми каза: “Трябва да разберете, че аз съм единственият човек в света, който може да пристигне във всяка страна и да бъде приет от държавния глава без никакъв протокол”. Първата ми реакция беше, че това е едно от най-арогантните твърдения, които съм чувала в живота си, но...”, спомня си Враге.

Но се оказва, че Блатер е прав – особено, когато определени страни са заинтересовани да бъдат домакин на Световно първенство по футбол. Тогава всички врати, дори и вашингтонските, са широко отворени за нисичкия швейцарец.

Той заживя с убеждението, че неговата власт е над държавната. Но въпреки това един лидер, на която и да е организацията, трябва да поеме отговорнст за случващото се по време на неговото управление.

При такива скандали и разкрития като настоящите във ФИФА, всеки изпълнителен директор, на която и да е корпорация по света, щеше отдавна да е видял обратната страна на вратата. Но не и Блатер.

Той е като водач на секта, чиито членове се самоубеждават, че всички са срещу тях – политиците, разузнавателните служби, УЕФА, медиите. И накрая именно той е Спасителят. Макар отвсякъде да прилича на алчен гробокопач на най-великата игра.


Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар