Зима

Зима
Пролет

24 май 2015 г.

Аликанте - един рай в Испания (галерия)

Аликанте е разположен в самия център на Коста Бланка, един от най-големите риболовни центрове в областта Валенсия.

Очарователната близост на пристанищния град със старинната крепост Санта Барбара го прави особено привлекателен. 

Символ на морската душа на Аликанте е крайбрежната улица Еспланада със своята знаменита алея от палми, сигурно най-красавия булевард по цялото Средиземноморие. Животът в тесните старинни улички на Аликанте тече равномерно и спокойно.

Градът е основан от древните гърци като търговска крепост - колония. По-късно е бил завзет от Картаген и тогава получава името Akra Leuke (“Бяла крепост”), а арабите го преименуват на Ал-Лукант. През 1490 г. Фердинанд ІІ дарява пристанището с права на град.

Explanada de Espanya – истински рай за почиващите и за любителите на риболова. Под величествените финикови палми са разположени столове и павилиончета за сладолед. Тук вечер в павилион, наподобяваш морска раковина, се организират очарователни концерти. Мостът на булеварда е във вид на мозайка, съставено от 6 милиона камъчета, който през 1993 г. е бил реставриран.

От терасата на бара, разположен на 27-мия етаж на хотел "Gran Sol" се открива живописната, спираща дъха гледка на булеварда и на яхтеното пристанище.

В съседство с хотела е (Placa Portal d'Elx), площад на който се намира звездообразното метално съоръжение създадено от местния скулптор Еузебий Семпер. Съвсем наблизо е и пешеходната Carrer Major, която извежда край низ от старинни магазинчета право в центъра на старинния, достолепен град.

Ако не обичате да вървите, можете да използвате лифта, който по специален тунел ще ви качи до крепостта Санта Барбара, която се намира на върха на скалата Бенакантил. Тази крепост е построена от римляните, разширена през ХVІ век от крал Филип ІІ. От крепостта се открива величествената панорама на града, като най-живописна е крепостта Сан Фернандо, построена по време на Наполеоновите войни.





Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар